PRESUDIO BAJDEN! Američki sudija odustao od optužnice protiv saudijskog princa za ubistva novinara Kašogija!

Autor:

Svet

07.12.2022

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džamal Kašogi, koji je u početku bio blizak saudijskoj vlasti a posle je postao njen kritičar, ubijen je u decembru 2018. u konzulatu monarhije u Istanbulu, u Turskoj.

PRESUDIO BAJDEN! Američki sudija odustao od optužnice protiv saudijskog princa za ubistva novinara Kašogija!

Foto: Tanjug/AP

Princ Mohamed bin Salman

Američki sudija je odustao od krivičnog gonjenja po tužbi podignutoj u Sjedinjenim Državama protiv prestolonasljednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana za ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Ne ulazeći u valjanost stvari, sudija Jon Bates je rekao da ga obavezuje nedavno izneseno stajalište američke vlade po kojem "MBS" uživa imunitet od sudskog progona kao čelnik vlade.

Džamal Kašogi, koji je u početku bio blizak saudijskoj vlasti a posle je postao njen kritičar, ubijen je u decembru 2018. u konzulatu monarhije u Istanbulu, u Turskoj. Ubistvo je zgrozilo međunarodnu javnost, a princ Mohamed bin Salman bio je nepoželjan na Zapadu. Saudijske vlasti su od početka poricale njegovu odgovornost, ali ga američka obaveštajna služba smatra naručiocem ubistva.

Građanska tužba

Kašogijeva verenica Hatidže Džengiz, turska državljanka i udruženje Democracy for the Arab World Now (DAWN) koju je osnovala u SAD-u, podigli su građansku tužbu na američkom sudu protiv prestolonaslednika i drugih saudijskih političara. Krajem septembra "MBS", koji je godinama stvarni vladar monarhije, imenovan je za premijera na osnovu kraljevske uredbe. Mnogi komentatori videli su u tome pokušaj da ga se zaštiti od sudskog progona u inostranstvu.

Nakon Bin Salmanova imenovanja, vlada demokratskog predsednika Džo Bajdena je sredinom oktobra ocenila da on uživa imunitet. Ta je izjava potaknula oštre kritike. List Wašington Post, u kojemu je Kašogi bio kolumnista, optužio je predsednika da je "okrenuo leđa temeljnim načelima slobode govora i jednakosti".

Bela kuća je uzvratila da to pravno mišljenje "nema nikakve veze s bilateralnim odnosima" dve zemlje. Predsednik Bajden je u julu boravio u Saudijskoj Arabiji. Posle je rekao da je s prestolonaslednikom o Kašogijevom ubistvu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading