TVORAC VOTKE "PUTINKA" BEŽI IZ RUSIJE: Oligarh primio orden od Putina, a onda mu zabio nož u leđa i uzeo HRVATSKO DRŽAVLJANSTVO

Autor:

Svet

03.12.2022

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski milijarder Vasilij Anisimov, vlasnik kompanije za razvoj nekretnina "Coalco International" i donedavni predsednik Ruske džudo federacije, dobio je hrvatsko državljanstvo, piše "Forbs".

TVORAC VOTKE "PUTINKA" BEŽI IZ RUSIJE: Oligarh primio orden od Putina, a onda mu zabio nož u leđa i uzeo HRVATSKO DRŽAVLJANSTVO

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Podneo je zahtev za državljanstvo početkom juna ove godine, o čemu je obavestio britansku vladinu agenciju "Companies House".

Anisimov je morao da obavesti britanske vlasti o promeni državljanstva, pošto je suvlasnik britanske kompanije čija je osnovna delatnost "menadžment konsalting".

Кako prenosi “Njuzvik”, preduzetnik je 26. septembra podneo i zahtev za promenu glavnog mesta stanovanja u Švajcarsku, prenosi Blic pisanja portala Telegram.hr.

Vladimir Putin je kritikovao bogate Ruse koji su pobegli u inostranstvo nakon ruske invazije na Ukrajinu. Anisimov je imao licencu za brend votke "Putinka", koja je nazvana po ruskom predsedniku.

Ovaj milijarder, inače kazahstanskog porekla, donedavno je bio predsednik Ruske džudo federacije. Кrajem septembra se šuškalo da će ga na toj funkciji zameniti Sergej Solovejčik, nakon što je Anisimov podneo ostavku "iz porodičnih razloga", navodi Forbs.

Ljubav prema džudou

U oktobru je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz kojim je Anisimov odlikovan Ordenom zasluga za otadžbinu 4. stepena za "doprinos razvoju fizičke kulture i popularizaciji nacionalnog sporta". Poznato je da Putin voli borilačke veštine, a bio je i počasni predsednik Međunarodne džudo federacije. Međutim, obustavljen je nakon invazije na Ukrajinu.

Inače, Anisimov je veliki zemljoposednik. Posle prodaje udela u metalurškoj kompaniji Trustkonsult, kojom je rukovodio početkom 90-ih, kupio je oko 20.000 hektara zemlje na jugu Moskovske oblasti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading