NEKADA JE BIO DESNA RUKA PUTINOVOM KUVARU: Vagner je simbol bolesti Rusije

Autor:

Svet

03.12.2022

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Bivši član grupe veruje da je korišćenje plaćenika znak raspada ruskog društva i institucija.

NEKADA JE BIO DESNA RUKA PUTINOVOM KUVARU: Vagner je simbol bolesti Rusije

Foto: Profimedia

Bivši pripadnik Vagner grupe Marat Gabidulin pažljivo bira gde će da sedne, jer želi da ima otvoren pogled na najbliži izlaz.

Gabidulin je bio desna ruka Jevgenija Prigožina, osnivača grupe koja ima negativnu reputaciju zbog brutalnosti. Sada se nalazi na francuskoj rivijeri gde traži azil.

Foto: Profimedia

Putin i Prigožin

 

- Prigožin je vrlo opasan čovek kojeg ne treba podceniti. On je jedinstven. Vrlo je nemilosrdan, vrlo bistar i razmišlja mnogo šire nego drugi ljudi. Zna da bude šarmantan, može da bude i grub - rekao je 56-godišnjak koji se borio za plaćeničku grupu u Siriji, a potom je radio za Vagner u Sankt Peterburgu, prenosi Telegraf.

Gabidulin je 1994. osuđen zbog ubistva kriminalca, a nakon izlaska iz zatvora se pridružio plaćenicima. Iako je bio bivši padobranac, nije mogao ponovo da se pridruži ruskoj vojsci zbog kriminalnog dosijea. Pre nego što je primljen u redove plaćenika, morao je da prođe testiranje na detektoru laži, osmišljeno kako bi se uklonili prevaranti koji traže pristup oružju.

Uveren je da je Prigožin zadovoljan time da deluje kao Putinov "pas čuvar" i da nema planove da nasledi ruskog predsednika. Ističe da Putin neće oklevati da uništi Vagner u trenutku kada mu zapreti.

- Akcija koja je potrebna za brisanje ove Vagnerove grupe trajala bi samo dva dana. Za Putina je dovoljno da samo klikne i oni više neće postojati - tvrdi bivši pripadnik plaćenika.

"Ne postoji pravo prijateljstvo između Putina i Prigožina"

Gabidulin je i za veb stranicu National Security News potvrdio da Prigožin neće naslediti Putina.

- On neće moći da postane predsednik jer nema bazu moći da postane predsednik. Stoga je u aktivnoj potrazi za ljudima za stvaranje političke unije. Verovatno će pokušati da zauzme mesto Žirinovskog. Definitivno ima političkih ambicija - rekao je on, a prenosi Tajms.

Ekstremno desni ruski političar Vladimir Žirinovski, koji je precizno predvidio invaziju na Ukrajinu, preminuo je u aprilu ove godine. Čelnika krajnje desne Liberalno-demokratske stranke opisivali su kao "ruskog Trampa". Gabidulin tvrdi da Putin inicira razgovore s Prigožinom, ali je siguran da njih dvojica nisu izgradili poverenje uprkos dugogodišnjoj saradnji.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Žirinovski

 

- Može li u tom okruženju da postoji prijateljski odnos? Prigožin je svojevrsni pomagač Putinu. Oba su opasna za čovečanstvo - tvrdi plaćenik koji je 2019. godine pobegao iz Vagnera.

On Vagnerovce upoređuje sa opričnicima, pripadnicima tajne policije Ivana Groznog. Opričnici su jahali crne konje i bili odeveni u crne haljine na kojima je bio znak sa odsečenom psećom glavom.

"Vagner je simbol bolesti ruske države"

Prigožinova okrutnost je demonstrirana nedavno, kada se radovao snimku koji prikazuje ubistvo maljem Jevgenija Nužina, 55-godišnjeg člana Vagnerove grupe koji je prebegao u Ukrajinu. Prigožin je rekao da je video demonstrirao "prekrasan redateljski rad i da može da se pogleda u jednom dahu".

Foto: Profimedia

Vagner grupa

 

Gabidulin kaže da je to zapravo bio Prigožinov pokušaj da ojača svoj autoritet i da dokaže da za njega vrede neki drugi zakoni.

- To je neka vrsta poruke koja se šalje svima, izdajicama, kojim želi da pokaže šta su sve Vagnerovci sposobni da učine - istakao je.

Iako su Vagnerovci bili ozloglašeni još ranije zbog svojih navodnih zločina u Siriji i Africi, tvrdi da i na ukrajinskom frontu iskorišćavaju bezakonje. Gabidulin je podelio i informaciju o platama Vagnerovaca. Obični regrut na obuci dobija 1.000 funti mesečno, plaćenik u ratnoj zoni 2.000 funti, a ako ide na aktivnu dužnost, 3.000 funti.

Uspešne misije kao što je zauzimanje Palmire od Islamske države u Siriji bile su nagrađene pojedinačnim bonusom od 9.000 funti za obične pripadnike, pa sve do 25.000 funti za zapovednike. Za povredu ili smrt u borbama se isplaćuju odštete. Gabidulin ukazuje na to da Vagner deluje izvan zakona jer nema formalni pravni status.

Tako imaju veću fleksibilnost delovanja i ne podležu krivičnoj odgovornosti, što ih čini simbolom bolesti ruske države.

- Druge zemlje moraju da budu svesne da se to događa kada demokratija padne. Završite s Vagnerom, privatnom vojnom firmom koja je postala oruđe ruske države - jasan je Gabidulin.

"Ruska vojska nije bila spremna za rat"

Dodaje da Prigožin poziva zatvorenike da idu u rat u Ukrajini jer su mu najbolji ljudi potrebni za dalekosežnije operacije.

- Prigožin neće poslati u rat ljude koji su veterani i koji ostaju s njim. Vagner njih želi u Africi ili Siriji. Ruski način razmišljanja je da možete staviti kriminalce na vlast kako bi vam služili. Njihov život ne vredi ništa - rekao je bivši plaćenik.

Napisao je memoare Dvaput u istoj reci, koje je preuzeo francuski izdavač. Bivši plaćenik smatra da je glavna meta za atentat, ne zbog sadržaja svojih memoara već zbog stava koji zauzima kako bi upozorio javnost na opasnosti Vagnerove grupe po rusko društvo.

Posmatrao je Prigožina iz neposredne blizine kada je postavljen za pomoćnika u glavnom kabinetu Vagnera u Sankt Peterburgu 2017. godine. Tvrdi da je Prigožin uvek apsolutno uveren u ispravnost svojih stavova.

- Ne može biti prigovora. Unutar kabineta je vladala atmosfera straha - naglašava Gabidulin.

On dodaje da glavna opasnost leži u u tome što je Prigožin izuzetno pametan i sposoban.

- On razmišlja na veliko. On je opasan za samu Rusiju i za ruski narod, a budući da dobija mogućnost da utiče na ruski narod, postaje opasnost i za celi svet - smatra Gabidullin.

Veruje da je korišćenje plaćenika znak raspada ruskog društva i institucija.

- Na kraju, naše vojne snage nisu bile spremne za rat. Kod nas, da je sve bilo dobro organizovano, nikome ne bi palo na pamet koristiti Vagnerovu grupu u ratu. Vojska bi bila ta koja treba da se bori - kaže bivši Vagnerovac.

Zaključuje da su pripadnici Vagnera zapravo bolji borci od regularnih ruskih vojnika jer poseduju iskustvo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
Vladan

03.12.2022 12:36

I druge države imaju svoje legije i legionare.