DŽONSONOVI SAVEZNICI HOĆE DA "SMAKNU" RIŠIJA SUNAKA?! Bivši premijer bi ponovo da se kandiduje!

Autor:

Svet

27.11.2022

22:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lokalni izbori u Velikoj Britaniji u maju mogu da budu kritičan trenutak za Džonsona u Sunaka.

DŽONSONOVI SAVEZNICI HOĆE DA "SMAKNU" RIŠIJA SUNAKA?! Bivši premijer bi ponovo da se kandiduje!

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson i Riši Sunak

Saveznici Borisa Džonsona navodno planiraju pad premijera Rišija Sunaka sa mesta premijera.

Kako išu britanski mediji, njihov odnos se pogoršao tokom poslednjih dana Džonsonovog premijerskog mandata i ponovo je doveden u centar pažnje tokom oktobarske trke za lidere Torijevaca, pošto je Džonson najavio da se neće kandidovati, utirući Sunaku put do "fotelje".

Izveštaji sugerišu da Džonson nije odustao od želje da ponovo bude premijer i da je sada jedan od njegovih saveznika rekao "ne idemo tiho“, a Tajms izveštava da će lokalni izbori u maju biti kritičan trenutak za disidente.

Izvor je takođe tvrdio da Sunak "neće moći da prođe nijedan zakon“ – što se događa kada se premijer suočava sa velikom pobunom zbog korišćenja vetrenjača.

Amandman na zakon o podizanju nivoa kojim bi se okončao moratorijum na vetrenjače dobio je podršku više od 20 poslanika Torijevaca, uključujući Džonsona, Liz Tras i bivšeg predsednika stranke Džejka Berija.

Sekretar za podizanje nivoa Majkl Gouv takođe podržava amandman.

Alok Šarma, koji je bio predsednik klimatskog samita COP26, takođe je podržao zakonodavni potez bivšeg sekretara za podizanje nivoa Sajmona Klarka.

Beri je rekao da Goveovo različito mišljenje "predstavlja stvarnu opasnost za moju vladu“, sugerišući da je to "prva pukotina u zidu“ discipline za Sunaka.

- Borisu Džonsonu je poznato da je vetroturbine nazivao belim satanskim mlinovima na severu Engleske kada su ih gradili po celoj mojoj izbornoj jedinici - rekao je za BBC u nedelju sa Laurom Kuensberg.

- On se predomislio o njima, ja sam se u velikoj meri predomislio i podržaću Sajmona Klarka.

Bivši ministar, kome je Džonson dodelio vitešku titulu, tvrdi da su rastući računi za energiju ključni razlog da se više ulaže u obnovljive izvore energije .

Džonson nije nastojao da poništi efektivni moratorijum na nove projekte energije vetra, koji je na snazi od 2015. godine, dok je bio u N0 10.

Sunak vidi stalan priliv konzervativnih poslanika, od kojih su mnogi relativno mladi i za koje se mislilo da ih čekaju sjajne karijere, najavljuju svoje planove za izlazak na izbore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading