IRAN PRVI PUT PROIZVEO HIPERSONIČNU BALISTIČKU RAKETU: Niko neće moći da joj se suprotstavi decenijama

Autor:

Svet

10.11.2022

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranski zvaničnik tvrdi da su navodno proizveli prvu hipersoničnu balističku raketu.

IRAN PRVI PUT PROIZVEO HIPERSONIČNU BALISTIČKU RAKETU: Niko neće moći da joj se suprotstavi decenijama

Foto: YouTube/Printscreen

Iran tvrdi da su njegove vazdušne snage proizvele prvu hipersoničnu balističku raketu sposobnu da probije sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane. Ovu vest je iranskim medijima potvrdio komandant Amir Ali Hadžizadeh, prenela je iranska novinska agencija Tasnim. 

Hadžizade je rekao da balistička raketa dostiže ogromne brzine i može da leti ispod i iznad Zemljine atmosfere.

-Ova hipersonična balistička raketa je odgovor na protivvazdušne odbrambene štitove. Može da prođe kroz sve protivraketne sisteme i mislim da neće postojati tehnologija koja bi mogla da joj se suprotstavi decenijama - rekao je general.

"Veliki skok"

On je naglasio da je nova raketa stvorena da uništi protivraketne sisteme neprijatelja. Prema njegovim rečima, razvoj takvog naoružanja je veliki skok u proizvodnji raketa. Hipersonične rakete spadaju među najmoćnije oružje koje postoji. 

Oni mogu pogoditi mete na bilo kojoj udaljenosti na Zemlji u roku od sat vremena i promeniti putanju u letu. Trenutno takvo oružje imaju SAD, Rusija i Kina, a Rusija ga je jedina koristila u borbi, i to u Ukrajini, prenosi Mondo.

Australija, Indija, Francuska, Nemačka i Japan razvijaju tehnologiju hipersoničnog oružja, dok su Iran, Izrael i Južna Koreja takođe ranije izvestili da je takvo oružje u fazi istraživanja i razvoja. Rusija prednjači u ovoj oblasti, koja je proizvela nekoliko tipova takvih projektila. Moskva je u avgustu objavila da je rasporedila avione opremljene najnovijim hipersoničnim projektilima u Kalinjingrad, rusku enklavu okruženu zemljama NATO-a.

Rat u Ukrajini povećao je napetost u enklavi Kaljinjingrad. U martu, na početku invazije na Ukrajinu, Rusija je objavila da je upotrebila hipersonične rakete Kinžal, što je verovatno bila prva upotreba ovih raketa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading