SAD POSLALE RATNE AVIONE KA IRANU? Kritična situacija u Persijskom zalivu

Autor:

Svet

06.11.2022

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reakcija Amerike.

SAD POSLALE RATNE AVIONE KA IRANU? Kritična situacija u Persijskom zalivu

Foto: Prinscreen Twitter/American patriot military

Sjedinjene Američke Države su navodno poslale ratne avione ka Iranu nakon nedavnih izveštaja da Iran priprema napad na Saudijsku Arabiju, piše Vašington post. 

-Nakon nedavnih obaveštajnih podataka koji upozoravaju na neposredne napade iranskih balističkih raketa i bespilotnih letelica na ciljeve u Saudijskoj Arabiji, američka centralna komanda je poslala prema Iranu ratne avione stacionirane u Persijskom zalivu u okviru zajedničke visoke pripravnosti snaga SAD i Saudijske Arabije, prenose Ria novosti pisanja Vašington posta.

Prema pisanju lista, slanje aviona je demonstracije sile i značaja partnerstva između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

Volstrit džurnal je u utorak objavio da je Saudijska Arabija podelila obaveštajne podatke sa Sjedinjenim Državama o "neposrednom napadu“ Irana na ciljeve na njenoj teritoriji.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani Čafi rekao je da zapadne zemlje namerno eskaliraju situaciju protiv Irana, navodeći da se Teheran navodno sprema za udar na Saudijsku Arabiju.

Rijad je decenijama glavni saveznik Vašingtona u Persijskom zalivu, ali je budućnost tih odnosa dovedena u pitanje nakon što je OPEK (Organizacija zemalja izvoznica nafte), koju de fakto vodi Saudijska Arabija, početkom oktobra odlučila da smanji proizvodnju nafte.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading