TRAŽE OD SRBIJE DA SE SUPROTSTAVI MOSKVI, A ŠTA ONI RADE?! Zemlje EU uvele sankcije, a povećale uvoz iz Rusije i za 130 odsto!

Autor: Republika

Svet

01.11.2022

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojne zemlje su ove godine dramatično povećale svoje prosečne mesečne količine uvoza iz Rusije, a među njima i države EU.

TRAŽE OD SRBIJE DA SE SUPROTSTAVI MOSKVI, A ŠTA ONI RADE?! Zemlje EU uvele sankcije, a povećale uvoz iz Rusije i za 130 odsto!

Foto: Shutterstock

Srbija, Rusija, Evropska unija

Neke od nacija koje aktivno podstiču kupovinu dobara i proizvoda iz Rusije preuzele su aktivnu ulogu u suprotstavljanju vojnoj operaciji, uključujući zemlje EU i one koje podržavaju antiruske sankcije. Da sve bude još strašnije, te iste zemlje traže od Srbije da udari na Moskvu.

Brojne zemlje su ove godine dramatično povećale svoje prosečne mesečne količine uvoza iz Rusije, pokazuju trgovinski podaci koje je prikupila Observatory of Economic Complexity, a prenosi Njujork tajms.

U izveštaju se navodi da su rezultati prilično retrospektivni, pošto je onlajn platforma za podatke objavila brojke sa zakašnjenjem.

Indija i Turska su se pojavile kao glavni uvoznici ruske robe i proizvoda, pokazujući ogroman porast od 430 odsto i 213 odsto respektivno. Brazil, čiji je uvoz iz Rusije porastao za 166 odsto, zauzeo je treće mesto na listi. Ruski izvoz u Kinu je porastao za 98 odsto, dok je uvoz ruske robe u Saudijsku Arabiju porastao za 45 odsto.

Neke od nacija koje aktivno podstiču kupovinu dobara i proizvoda iz Rusije preuzele su aktivnu ulogu u suprotstavljanju vojnoj operaciji zemlje u Ukrajini, uključujući zemlje članice EU i one koje podržavaju antiruske sankcije.

Tako je uvoz ruske robe u Španiju porastao za 112 odsto, dok je ruski izvoz u Belgiju skočio za 130 odsto. Holandija je povećala uvoz iz Rusije za 74 odsto. Japanska kupovina ruske robe i proizvoda porasla je za 40% odsto, dok su Nemačka i Norveška povećale uvoz iz zemlje pogođene sankcijama za 38 odsto i 21 odsto.

Štaviše, ukupan trgovinski promet Rusije sa Holandijom porastao je za 33 odsto, kao i za 13 odsto sa Japanom, dok je ukupna trgovina sa Belgijom skočila za 84 odsto.

Istovremeno, većina ovih zemalja smanjila je izvoz u Rusiju, dajući Moskvi zdrav trgovinski suficit. Indija, najveći uvoznik na listi, smanjila je izvoz za 19 odsto, dok je izvoz iz Brazila opao za 13 odsto, odnosno 44 odsto iz Španije.

Najveći pad izvoza u Rusiju zabeležile su SAD i Britanija od 84 odsto i 71 odsto, respektivno. Švedska je smanjila izvoz u Rusiju za 61 odsto.

U međuvremenu, Kina i Turska su, s druge strane, povećale izvoz robe u Rusiju. Peking je povećao obim izvoza u Rusiju za 24 odsto, dok je izvoz iz Turske porastao za 113 odsto.

Da sve bude još strašnije, te iste zemlkje traže od Srbije da udari na Moskvu, uz poruku kako su oni Rusiji, kao, uveli žestoke sankcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading