ISPLIVALA IMOVINSKA KARTA VLADIMIRA PUTINA! Godišnje prima vrtoglavu cifru, a ima i raskošnu palatu! (FOTO)

Autor:

Svet

24.10.2022

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema zvaničnim informacijama, Putinova godišnja predsednička plata iznosi 187.000 dolara. Putin je 2012. prijavio prihod od samo 113.000 dolara

ISPLIVALA IMOVINSKA KARTA VLADIMIRA PUTINA! Godišnje prima vrtoglavu cifru, a ima i raskošnu palatu! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin

Bogatstvo predsednika Rusije Vladimira Putina procenjuje se na neverovatnih 70 milijardi dolara.

Tokom svoje karijere, koja uključuje i dužnosti predsednika i premijera Rusije, stekao je vrlo kontroverznu međunarodnu reputaciju. Na primer, najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos vredi 171 milijardu dolara. Donald Tramp ima nekih dve milijarde dolara, a predsednik SAD Džo Bajden tek devet miliona dolara. Sve to svedoči o ogromnoj Putinovoj moći. Ali on za sebe tvrdi da je siromašan.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Vladimir Putin rođen je 7. oktobra 1952. u Lenjingradu, Sovjetski Savez (današnji Sankt Peterburg). Njegova majka Marija bila je radnica u fabrici, a otac Vladimir Spiridonovič bio je vojni obveznik u sovjetskoj mornarici.

Putin je studirao pravo na Lenjingradskom državnom univerzitetu, a diplomirao je 1975. Dok je bio na univerzitetu upoznao je Anatolija Sobčaka, koautora ruskog ustava. Imao je veliki uticaj na Putinovu karijeru, piše Slobodna Dalmacija.

Prema zvaničnim informacijama, Putinova godišnja predsednička plata iznosi 187.000 dolara. Putin je 2012. prijavio prihod od samo 113.000 dolara. Takođe tvrdi da ima relativno skromnu neto vrednost koja se sastoji od 180.000 dolara na štednom računu, nekoliko automobila ruske proizvodnje i parcele od 1.500 kvadratnih metara u predgrađu Moskve.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Putinova bivša supruga Ljudmila kontroliše bankovne račune ukupne vrednosti 260.000 dolara. Ukupno su tvrdili da njihova neto vrednost iznosi manje od 500.000 dolara, piše portal Celebritynetworth.

Tokom svoje vladavine, mnogi ruski insajderi i stručnjaci veruju da je Putin iskoristio svoju moć da učini nešto više od poboljšanja života običnog ruskog građanina.

Dok su mnoge industrije koje su prethodno bile u državnom vlasništvu privatizovane, Putin je navodno iskoristio svoju moć kako bi stekao velike tajne vlasničke udele u nekoliko kompanija vrednih više milijardi dolara.

Njegovi najglasniji kritičari tvrde da je Putin iskoristio svoju moć kako bi stekao 4,5% vlasničkog udela u Gazpromu, 37% udela u naftnoj kompaniji Surgutneftegas i 50% udela u švajcarskom Gunvoru.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Samo Gazprom ima više od 150 milijardi dolara prihoda godišnje, Gunvor ima 80 milijardi dolara, a Surgutneftegas više od 20 milijardi dolara. Koristeći njihovu najnoviju tržišnu kapitalizaciju, Putinovi kombinovani vlasnički udeli dali bi mu ličnu neto vrednost od 70 milijardi dolara.

Nakon što je stekao diplomu prava, Putinova karijera u politici započela je 16-godišnjim radom u KGB-u. Obučavao se u 401. školi KGB-a u Okhti, u Lenjingradu.

Nakon što je radio na praćenju stranaca i konzularnih službenika u Lenjingradu, poslat je u Moskvu na dalje usavršavanje u Institutu Crvenog barjaka "Jurij Andropov" 1984. Nakon toga, pod prikrivenim identitetom prevodioca, služio je u Drezdenu, u Istočnoj Nemačkoj, od 1985. do 1990. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Preselio se u Lenjingrad nakon pada komunističke istočnonemačke vlade, ponovno se povezavši s Anatolijem Sobčakom, dok je bio na svom radnom mestu na odeljenju za međunarodne odnose Lenjingradskog državnog univerziteta.

Putin tvrdi da je drugog dana pokušaja državnog udara protiv tadašnjeg predsednika Mihaila Gorbačova 1991. dao ostavku u KGB-u jer se navodno nije slagao s onim što se dogodilo i nije više želeo da bude deo obaveštajne operacije nove postpučiste operacije.

Sobčak, njegov bivši profesor, ubrzo je postao gradonačelnik Lenjingrada, a Putin je postavljen na čelo Odbora za spoljne odnose Kancelarije gradonačelnika.

Odatle je nastavio da gradi svoju političku karijeru kroz razne političke i državne funkcije. U julu 1998. tadašnji predsednik Boris Jeljcin imenovao je Putina direktorom Federalne sigurnosne službe (FSB), koja je naslednik KGB-a i primarne obaveštajne i sigurnosne organizacije Ruske Federacije.

Njega je Jeljcin 9. avgusta 1999. imenovao vršiocem dužnosti premijera vlade Ruske Federacije, a kasnije tog dana Putin je pristao da se kandiduje za predsednika nakon što je Jeljcin izjavio da želi da vidi Putina kao svog naslednika, piše Celebritynetworth.

Putinova vila

Nedaleko od turističkog grada Gelendžika, na obali Crnog mora, niknla je neverovatna pala ana 18.000 kvadrata, okružena borovom šumom.

Počeli su da je grade pre nekoliko godina, a Putin je, kažu nezavisni izvori, bio tajni naručilac. Velelepno zdanje na vrhu litice okruženo je kompleksom prepunim popratnih sadržaja, a prilaz dvorcu budno čuvaju pripadnici ruskih tajnih službi i granične policije.

Reč je, tvrdi utamničeni ruski opozicionar Aleksej Navaljni, o dverima vrednim više od milijardu dolara, koje su mitom ruskih oligarha izgrađene za "modernog ruskog cara" – Vladimira Putina.

Ekstravagantna dača izgrađena je po uzoru na letnjikovce ruskih careva iz 18. veka, s masivnim stubovima i kamenim lukovima, temeljima optočenim crnim kamenom, velikim dvorištem i pripadajućim parkom.

Celo imanje prostire se na 16 hektara guste i zaštićene šume, koja se sekla bez dozvole kako bi se omogućila gradnja palate i povezanih zgrada i terena.

Palata je okružena ogradom od kovanog gvožđa s pozlatama – na glavnim vratima je zlatni dvoglavi orao. Ispred palate je brižno uređeni, formalni vrt, s besprekorno podrezanom živicom, pažljivo oblikovanim krošnjama, fontanom i ogradama od belog kamena.

Put u vrtu vodi do dva velika heliodroma uz travnati brežuljak, u kojem se navodno skriva klizalište za hokej. Tunel u steni vodi od palate na vrhu rta do obližnje plaže, zatvorene za javnost, pisao je Jutarnji list.

Nedaleko od glavnog zdanja su dva luksuzna vinograda, a na jednom je antička pravoslavna crkva, navodno prenesena kamen po kamen iz Grčke i restaurirana na novoj lokaciji.

Uz vinograde su uređene i vinarije, prostrane kuće i farma kamenica. Ti vinogradi se prostiru na više od 300 hektara. U sklopu glavnog kompleksa palate je i pravoslavna crkva – veliko zdanje sa zelenim crepovima, za koje Navaljni tvrdi da je "najtajnija i najbolje čuvana građevina u Rusiji".

Unutrašnjost luksuzno opremljene palate brižno se skriva od očiju javnosti, ali nekoliko fotografija ipak je procurilo,  a otkrivaju monumentalnu glavnu halu, ukrašenu brojnim freskama i sveprisutnom pozlatom.

Originalni nacrti palate otkrivaju da se u njenoj unutrašnjosti skriva kazino, privatno pozorište za elitne goste, luksuzni bazen okružen korintskim stubovima, saune, turska kupatila, privatni bar optočen mermerom, sobe za masažu, apartmani za lekare, poslugu, upravitelje, telohranitelje i važne goste.

Za svakodnevnu zabavu, u palati je i trkalište za električne automobile, soba s fliperima i arkadnim mašinama, zatamnjena soba za pušenje nargile s pozornicom i šipkom za striptiz.

Na raspolaganju je i velika gimnastička dvorana sa strunjačama za džudo. U palati je i biblioteka sa sobom za čitanje i sobom za slušanje muzike.

Uz desetak luksuznih spavaćih soba za zvaničnike i prijatelje, u palati je i glavna spavaća soba, koja se prostire na čak 260 kvadrata, a njome dominira ogromni krevet sa stubovima.

Unutrašnjost palate svuda je optočena zlatom, a nameštena je luksuznim italijanskim komadima nameštaja dostupnim samo najbogatijim kupcima.

Prema dokumentima o nabavkama koje je Navaljni dobavio, reč je o tržišnim markama koje svoje kataloge šalju isključivo na zahtev osoba za koje znaju da sebi mogu da priušte njihovu ponudu.

Komad nameštaja koji sigurno upada u oči jeste italijanski kožni kauč, vredan oko 225.000 evra, i to je samo jedan od 47 kauča naručenih palatu, od čega većina vredi između 16.000 i 23.000 evra. Svaki posebno. Jedan od upečatljivijih delova nameštaja je i masivni sto sa skrivenim ugrađenim barom, vredan 45.000 evra.

Pokraj same palate, čije unutrašnje uređenje podseća na poslednje dane ruske carske porodice, na širem kompleksu imanja je još nekoliko građevina posebne namene. Osim spomenutih heliodroma, klizališta za hokej i pravoslavne crkve, na imanju je i velika futuristička zgrada sa staklenikom na krovu. Nedaleko je i "čajdžinica" od 2500 kvadrata, kao i antički uređeni amfiteatar – verovatno za izvođenje predstava na otvorenom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
mile

24.10.2022 07:43

Printskrin: Youtube/ Алексей Навальный kako vas nije sramota?

Aleksandra

24.10.2022 08:03

Ovih dana clanci kako Rusi i ne znaju gde je Srbija i ko su Srbi , sad koliko je putin "tezak" da li je ovo uvod u zaokret ...

Александар Новаковић

24.10.2022 08:16

Председник САД 400.000 долара годишње.