NOVA NEZAVISNA DRŽAVA U EVROPI? Najavljen referendum za oktobar sledeće godine

Autor:

Svet

09.10.2022

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva ministarka Škotske Nikola Sterdžon uverena je da bi drugi referendum o nezavisnosti Škotske mogao biti održan u oktobru sledeće godine, rekla je ona u nedelju, navodi Rojters.

NOVA NEZAVISNA DRŽAVA U EVROPI? Najavljen referendum za oktobar sledeće godine

Foto: youtube.com/SkyNews/printscreen

Najviši britanski sud u utorak počinje da saslušava argumente za omogućavanje glasanja o secesiji bez odobrenja britanske premijerke Liz Tras i njene vlade.

Na plebiscitu 2014, koji je britanska vlada odobrila, Škoti su odbacili nezavisnost za 55% prema 45%. Međutim, Škotska nacionalna partija tvrdi da je glasanje za izlazak Britanije iz Evropske unije dve godine kasnije promenilo igru.

Sterdžon tvrdi da je, pošto su glasači podržali stranke za nezavisnost na izborima za škotski parlament prošle godine, postoji mandat da podnesu nacrt zakona o održavanju referenduma 19. oktobra 2023. godine.

Upitana tokom intervjua na televiziji Bi-Bi-Si da li je uverena da će se to dogoditi, Sturgeon je rekla: „Da, uverena sam da se to može desiti”.

„Sačekajmo da vidimo šta će sud reći. Uveren sam da će Škotska postati nezavisna.“

Stardžon je obećala da bi poraz na Vrhovnom sudu značio da će se SNP boriti na sledećim izborima širom Velike Britanije, koji bi trebalo da se održe 2024. godine, isključivo na osnovu platforme da Škotska treba da bude nezavisna, čime bi to bio „de fakto“ referendum.

Stardžon je u nedelju rekla da je to poslednje sredstvo.

„To nije moja želja“, rekla je. „Ako je put kojim bi bilo ispravno razmotriti i odlučiti ovo pitanje, a to je zakoniti ustavni referendum, blokiran... izbor je onda jednostavan: iznećemo svoj slučaj ljudima na izborima ili odustajemo od škotske demokratije i želim da budem vrlo jasna danas da nikada, nikada neću odustati od škotske demokratije."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Sumar

09.10.2022 15:28

Napred "NEZAVISNA ŠKOTSKA" što pre biće Vam bolje bez ENGLEZA a to je dobar putokaz i za "NEZAVISNU IRSKU" Sve najbolje!!!