PUTIN BI MOGAO U POTPUNOSTI DA ZAVRNE SLAVINE: Stručnjaci upozoravaju na veliku nestašicu gasa i polarnu zimu u Evropi

Autor:

Svet

03.10.2022

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa se ove zime suočava sa „neviđenim rizicima“ za svoje snabdevanje prirodnim gasom, jer Rusija nastavlja da zateže slavine na svojim gasovodima, upozorila je danas grupa međunarodnih eksperata.

PUTIN BI MOGAO U POTPUNOSTI DA ZAVRNE SLAVINE: Stručnjaci upozoravaju na veliku nestašicu gasa i polarnu zimu u Evropi

Foto: Tanjug/AP

Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA), duga i hladna zima - ili kasno zahlađenje slično "Zveri sa istoka" iz 2018. - moglo bi da dovede do pada količine gasa u skladištu širom EU na čak pet odsto ove godine.

Postoji bojazan da bi to moglo dovesti do nestanka struje u Evropi, a IEA upozorava da nivoi skladištenja moraju ostati na 33 procenta do proleća.


I u oštrom upozorenju, međuvladina grupa sa sedištem u Parizu danas je rekla da se „ne može isključiti“ da bi Rusija mogla u potpunosti da zatvori slavinu, pošto nastavlja da koristi prirodni gas kao „političko oružje“.

Trenutno je skladište prirodnog gasa skoro 90 posto popunjeno širom Evrope - iznad trenutnog cilja EU. Ali Rusija Vladimira Putina nastavlja da smanjuje zalihe u znak odmazde na sankcije Ujedinjenog Kraljevstva i EU nakon invazije na Ukrajinu.

Isporuke ruskog gasa Evropi su trenutno smanjene za oko 50 odsto ove godine, u poređenju sa 2021. Dok Velika Britanija dobija malo gasa direktno iz Rusije, ona je deo evropskog tržišta i stoga trpi iste efekte porasta troškova i ogromne konkurencije za snabdevanje.

IEA, čiji su članovi Velika Britanija i SAD, upozorava da bi evropske zemlje mogle završiti u takmičenju sa Azijom za isporuku ionako oskudnog i skupog tečnog gasa (LNG). Takođe, pozvani su vlasnici kuća da budu 'odgovorni' za potršnju ove zime kako bi se smanjio rizik od nestašice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Aca

03.10.2022 11:57

Neka nek slusaju Ameriku i njenu demokratiju