PUTIN PRESEKAO - EVROPA MOŽE DA ODAHNE: Severni tok je udarna informacija - GAS PONOVO TEČE!

Autor:

Svet

21.07.2022

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski gas je nastavio danas da teče najvećim gasovodom između Rusije i Nemačke nakon 10-dnevnog zastoja zbog redovnog godišnjeg remonta, saopštio je operater, ublaživši zabrinutost da će period održavanja biti produžen, javlja Rojters.

PUTIN PRESEKAO - EVROPA MOŽE DA ODAHNE: Severni tok je udarna informacija - GAS PONOVO TEČE!

Foto: Tanjug/AP

U Evropi je vladala velika nervoza da li će gasovod Severni tok 1 biti ponovo pokrenut nakon godišnjeg održavanja, a vlade su pripravne za moguća dalja smanjenja snabdevanja.

- Ponovno stavljanje gasovoda u funkciju moglo bi da potraje nekoliko sati - rekao je portparol operatera za Rojters.

Naruudžbine za isporuke gasa preko Severnog toka 1 iznosile su 29.284.591 KWvh/h u vremenskom periodu od 6:00-7:00 časova po centralno evropskom vremenu.
 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Protok gasa preko gasovoda Severni tok 1 do priključnih tačak OPAL i NEL je povećan, pokazali su podaci operatera gasovoda Gaskejda, navodi britanska agencija.

Podsetimo, pre dva dana je najavljivano da će Putinove namere postati jasnije u četvrtak kada ruski snabdevač gasom Gasprom odluči da li da nastavi isporuke u Evropu nakon godinu dana planiranog prekida održavanja gasovoda Severni tok 1.

Gasprom je već u pismu poručio kupcima gasa da ne može da garantuje snabdevanje gasom i aktivirao je klauzulu o "višoj sili" kako bi se zaštitio od plaćanja kompenzacije za smanjene isporuke određenim kupcima u Evropi od 14. juna, tvrdeći da nije ispunio ugovorne obaveze zbog "vanrednih" okolnosti, po dokumentu od 14.07.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading