MASK ODUSTAO OD TVITERA! Sledi pad cena akcija i pravna bitka!

Autor:

Svet

10.07.2022

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ilon Mask odustaje od kupovine Tvitera u vrednosti od 44 milijarde dolara.

MASK ODUSTAO OD TVITERA! Sledi pad cena akcija i pravna bitka!

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask ponovo izazvao brojne reakcije na Tviteru

Maskovi advokati poslali su pismo kompaniji Tviter u kom navode da je on odlučio da raskine ugovor jer su oni navodno prekršili uslove sporazuma.

Musk je odlučio da ne nastavi sa dogovorom jer Tviter nije pružio dovoljno informacija o broju neželjenih i lažnih naloga. Suočava se sa naknadom od milijardu dolara (830 miliona funti) za raskid i mogućom tužbom ako odustane.

Podsetimo, Mask je aprilu postigao dogovor sa upravom Tvitera o kupovini te kompanije.

Ovim dogovorom jedna od najuticajnijih društvenih mreža na svetu u potpunosti prelazi pod kontrolu najbogatijeg čoveka na svetu prema listi Forbsa.

Kao jednu od ključnih promena novi vlasnik Tvitera najavio je promenu po pitanju slobode govora na toj društvenoj mreži, prenosi Sky news.

Foto: www.profimedia.rs

Ilon Mask

Sledi pravna bitka

Pokušaj Ilona Maska da prekine svoju akviziciju na Tviteru verovatno će naterati društvenu mrežu u dugotrajnu pravnu bitku i dovesti do pada cena akcija – što će dovesti do novog nivoa haosa u firmu nakon što su meseci javnih sporova narušili njenu reputaciju i moral zaposlenih, piše Vašington Post (The Washington Post).

- Ovo je bio najgori scenario za Tviter, a sada se to dogodilo - rekao je Den Ajvs, generalni direktor i viši analitičar za istraživanje kapitala koji pokriva tehnološki sektor u Wedbush Securities. Ajvs je upozorio da bi Maskova ponuda da ode mogla učiniti da kompanija izgleda kao "oštećena roba" u očima drugih investitora ili potencijalnih kupaca.

Akcije Tvitera u petak pale za šest procenata

Akcije Tvitera pale su za skoro šest procenata u trgovanju posle radnog vremena u petak. Wedbush Securities predviđa da bi deonice mogle potonuti na između 25 i 30 dolara kada se tržište ponovo otvori u ponedjeljak, što je više od 30 posto manje u odnosu na mesto gde je zatvoreno u petak popodne pre Maskove prijave.

Foto: Tanjug/AP

Twitter

U saopštenju za štampu u petak uveče, Tviterov odbor je zapretio da će "pokrenuti pravnu akciju" kako bi sproveo uslove ugovora vrednog 44 milijarde dolara koji je Mask sklopio u aprilu da kupi društvenu mrežu i da je preuzme privatno. Od njega se traži da obavi kupovinu, osim velikih promena u poslovanju, za koje pravni stručnjaci kažu da je teško dokazati.

Tviterov odbor je rekao da je uveren da će kompanija pobediti na sudu, ali analitičari upozoravaju - a zaposleni strahuju - da Maskovo pismo postavlja scenu za turbulentan period, koji bi mogao da nosi nove finansijske rizike za kompaniju i njene radnike.

Nedeljama pretio povlačenjem iz ugovora

Milijarder Ilon Mask, nedeljama je pretio da će se povući iz ugovora, ali prijava u petak otvara novi front u preuzimanju društvene mreže, koja ima ogroman uticaj na izveštavanje vesti i politiku.

Maskovi advokati su u više navrata optuživali Tviter da nije uspeo da preda podatke kako bi pomogao njegovom timu da potvrdi broj botova ili neželjenih naloga na društvenoj mreži, postavljajući teren za pravnu bitku. U međuvremenu, kompanija tvrdi da je ispoštovala sve uslove svog sporazuma i da je predala svoje "vatrogasno crevo", ogroman tok podataka koji se sastoji od više od 500 miliona tvitova koji se objavljuju svaki dan. Pravni stručnjaci kažu da Maskov slučaj ne dostiže prag koji bi mu omogućio da odustane od sporazuma.

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Čak i ako Tviter pobedi u povratu ugovora ili nadoknadi naknade od milijardu dolara za raskid, sudska bitka izaziva nove izazove. Tviter bi mogao biti primoran da objavi ključne poslovne metrike, pozivajući na pitanja sa Volstrita o ukupnom zdravlju kompanije, koja je ostvarila svoj prvi profit u 2018. usred velikog finansijskog preuređenja.

Zašto je Mask izgubio interesovanje za Tviter

Donna Hitscherich, profesorka poslovne škole Kolumbija, rekla je da će Maskov podnesak prirodno postaviti pitanje zašto je izgubio interesovanje.

"Da li je on materijalna vrsta momka koji se upravo predomislio? Ili postoji nešto u tome što je rekao da bi moglo biti problema sa fundamentalnom prirodom poslovanja?" - rekla je ona.

- Ovo je bio pravac putovanja već neko vreme - rekao je jedan zaposleni, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman kako bi iskreno razgovarao o situaciji u kompaniji. "Postojao je opšti nedostatak vere da će ugovor proći kako je potpisan".

Maskov dolazak razbesneo je mnoge radnike, koji kažu da su pregovori sa njim doveli do intenzivne kontrole Tvitera. Bilo kakav pad akcija bi uticao na kompenzaciju zaposlenima, što bi dodatno povećalo zgroženost radnika koji su se u velikoj meri zabrinuli zbog mogućnosti da najbogatiji čovek na svetu preuzme njihovu kompaniju. Otkako je Ilon najavio svoje preuzimanje, Tviter je uveo zamrzavanje zapošljavanja i zamenio ključne rukovodioce.

Foto: pixabay.com

Društvene mreže

Tviter generalno ima kulturu transparentnosti i otvorene komunikacije, rekao je zaposleni, ali zbog osetljivosti oko dogovora, više informacija je bilo o zaključavanju. Te tenzije bi se mogle pogoršati ako dogovor dođe na sud.

"Dogovor ostao na čekanju"

Mask je počeo da se žali na problem s botom ubrzo nakon što je ovog proleća pristao da kupi i preuzme kompaniju u privatno vlasništvo. U majskom tvitu, on je rekao da je dogovor "na čekanju" i insistirao da kupovina ne može "krenuti napred" dok Tviter ne pruži dodatni dokaz o svojim metodama za otkrivanje neželjene pošte.

Milijarder se obavezao da će iskoristiti više od 33 milijarde dolara sopstvenog bogatstva, koje u velikoj meri potiče od njegovog vlasništva nad Teslom, da završi posao. Ali kako je tržište akcija uznemireno globalnom rasprodajom tehnoloških akcija, vrednosti Teslinih akcija su naglo pale. Akcije Tvitera su pale za 30 odsto otkako je Mask objavio svoju akviziciju, kada se trgovalo za 52 dolara.

Očekujući detaljnije ispitivanje uloge botova u dogovoru, Tviter je u četvrtak dao pozadinski brifing novinarima. Suština prezentacije bila je o tome kako Tviter izračunava svoju procenu da neželjeni botovi čine manje od 5 procenata onoga što on naziva prosečnim dnevnim korisnicima koji se mogu unovčiti, onih za koje se kompanija oseća udobno naplaćujući oglašivačima da ih dosegnu.

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Tviter ne zabranjuje sve botove, koji uključuju namenske automatizovane naloge, kao što su oni koji objavljuju slike vidre na sat ili temperaturu na određenoj lokaciji. Umesto toga, kompanija traži indikatore koji uključuju naloge za masovno kreiranje ili koordinaciju među ljudima kako bi se veštački pojačao tvit, skup tvitova ili tema.

Kompanija je naglasila da vatrogasno crevo nije dovoljno da bi se razumelo stanje botova na platformi. Samo Tviter može da vidi sve privatne podatke, uključujući brojeve telefona ili adrese e-pošte koji se koriste za registraciju naloga, što bi potvrdilo da li je nalog lažan. Ostale kritične informacije uključuju IP adresu i softverske konfiguracije uređaja koji koriste svaki nalog, što može precizno odrediti jednu mašinu iza više osoba.

Činilo se da takve izjave imaju za cilj da odbiju Maskove izjave da je veliki procenat od vatrogasnih tvitova koje je primio delovao automatizovano ili koordinisano.

Stručnjaci Tvitera su priznali da pojedinačni korisnik može smatrati da je mnogo više od 5 procenata njihovog feeda neželjeni sadržaj. To je delimično zato što kompanija meri i otkriva problematične naloge, a ne njihovu aktivnost ili utiske — tako da mali broj naloga može imati veliki otisak pregleda, posebno među temama koje su teške za neželjenu poštu kao što je kripto. Mnogi drugi su u prošlosti dovodili u pitanje procenu Tvitera, uključujući brojne akademike.

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Političari i zagovaračke grupe pomno istražuju sporove između Maska i kompanije, jer priznaju da bi ishod sporazuma mogao imati široke implikacije na budućnost izbora i političkog diskursa.

Mask je rekao da će poništiti zabranu kompanije bivšem predsedniku Donaldu Trampu, koju je Tviter uveo ubrzo nakon napada na američki Kapitol 6. januara 2021, navodeći "rizik od daljeg podsticanja nasilja". Maskove planove slavili su konzervativci, koji optužuju kompaniju za cenzuru političkog govora, a osporili su ih liberali, koji kažu da bi njegove samoproglašene apsolutističke pozicije slobode govora mogle dozvoliti uznemiravanju i dezinformacijama da se šire na platformi.

- Bila je to politička oluja u koju se Mask ubacio, a sada će opet biti mnogo obrta - rekao je Ajvs. "Ne možete vratiti duha u bocu" - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading