Pročitajte RAZGOVOR između Putina i Makrona samo četiri dana pre RUSKE INVAZIJE na Ukrajinu! Šokantne informacije o Bajdenu i Zelenskom

Autor:

Svet

28.06.2022

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa Vladimirom Putinom samo četiri dana pre invazije na Ukrajinu, a evo i kako se ruski predsednik postavio tom prilikom.

Pročitajte RAZGOVOR između Putina i Makrona samo četiri dana pre RUSKE INVAZIJE na Ukrajinu! Šokantne informacije o Bajdenu i Zelenskom

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin rekao je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da će radije "da igra hokej na ledu" nego da održi sastanak s Džoom Bajdenom kako bi porazgovarali o situaciji u Ukrajini i možda sprečili rat, piše britanski Telegraph. 

Te reči ruskog predsednika mogu se čuti na kraju napetog i često nadrealnog devetominutnog razgovora sa Makronom, koji će u četvrtak biti prikazan u dokumentarcu na glavnom državnom TV kanalu Frans 2.

Prema emisiji "C A Vous" koju emituje televizijski kanal France 5, a koja je prikazala prve snimke razgovora, u dokumentarcu će biti emitovan i razgovor između Makrona i britanskog premijera Borisa Džonsona, koji se dogodio samo dva dana pre invazije.

U njemu Džonson izražava svoju rezervu prema Makronovim pokušajima dijaloga sa ruskim autokratom, rekavši:

- Svaki put kada razgovaramo sa Vladimirom Putinom, imam utisak da je agresivniji, dok mi zvučimo slabije. On neće stati dok ne dobije ono što on želi.

Suočen sa optužbama da je previše popustljiv prema Putinu, sa kojim je razgovarao na desetine puta pre i posle invazije, Makron je očigledno odlučio da je najbolji način da pokaže pogled iz njegovog ugla da pozove filmsku ekipu u svoje utočište. Ovaj dokumentarac će gledaocima pružiti neviđene razgovore svetskih lidera o ratu u Ukrajini, a to će biti prvi put da je novinarima omogućen pristup Jupiteru, nuklearnom bunkeru i kriznom komandnom centru koji se nalazi ispod Jelisejske palate.

Razgovor Putina i Makrona

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron i Vladimir Putin

 

- Vladimire, za početak, jedno...  - čuje se Makron na početku razgovora 20. februara. Ali Putin nije hteo da ga sluša.

- Slušaj, Emanuele... - prekinuo ga je ruski lider. Obojica državnika koristili su neformalni oblik komunikacije, kao i na prethodnim susretima.

- Voleo bih da mi prvo kažete svoje viđenje situacije i možda sasvim iskreno, kao što smo oduvek bili navikli, da mi kažete koje su vaše namere - pokušao je Makron da stvori atmosferu poverenja.

- Šta da kažem? Vidite i sami šta se dešava - odgovorio je Putin optužujući Ukrajinu za kršenje sporazuma iz Minska. Putin je tada osudio prozapadnog ukrajinskog predsednika Volodimira  Zelenskog, optužujući Kijev za nabavku nuklearnog oružja.

- To je besmislica - čuo se glas uticajnog Makronovog diplomatskog savetnika Emanuela Bona.

- Štaviše, naš dragi kolega gospodin Zelenski ne čini ništa da primeni sporazuma iz Minska. On vas laže - rekao je Putin i dodao da treba uzeti u obzir predloge proruskih separatista na istoku Ukrajine.

- Ali nas ne zanimaju predlozi separatista. Ne znam da li vaš pravni savetnik poznaje zakon! Što se mene tiče, samo gledam zakone i pokušavam da ih primenim. Ne znam koji bi pravni savetnik mogao da vam kaže da u suverenoj zemlji zakonske tekstove predlažu separatisti, a ne demokratski izabrane vlasti - odbrusio je Makron.

- To nije demokratski izabrana vlast. Oni su stekli vlast kroz krvavi državni udar. Ljudi su živi spaljeni. Bilo je krvoproliće. A Zelenski je jedan od krivaca za to -  odgovorio je Putin.

'Radije bih išao na hokej'

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin igra hokej

 

Uprkos tenzijama, Makron je nastavio da se trudi da igra ulogu posrednika, rekavši da će ohrabriti Zelenskog da "smiri tenzije" ne samo među ukrajinskim oružanim snagama, već i na društvenim mrežama.

- Ne nasedajte na provokacije bilo koje vrste u satima i danima koji slede -  upozorio je Makron. Poziv se završava tako što Makron predlaže Putinu da odmah razgovara sa Džoom Bajdenom, američkim predsednikom.

Putin je nehajno rekao da prvo treba da se pripremi za sastanak. Onda je, kao da se nečega setio, odgovorio Makronu.

- Da budem potpuno iskren, sada ću da igram hokej na ledu. Pričam sa tobom iz sportske dvorane. Moram da se konsultujem sa svojim savetnicima.

- U svakom slučaju, hvala Vladimire. Ostaćemo u kontaktu. Ako se nešto desi, pozovite me - rekao je Makron.

- Hvala vam, gospodine predsedniče - rekao je Putin, iznenada progovorivši na francuskom.

Razgovor sa Zelenskim

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

 

Makron je ponovo razgovarao sa Putinom dan kasnije, 21. februara. Ali 24. februara Rusija je već započela invaziju. Te noći, filmska ekipa je ponovo dobila pristup prvom Makronovom razgovoru sa Zelenskim nakon što su prvi ruski projektili pali na Kijev.

- Oni su u Kijevu. Ruske snage ratuju u Kijevu - rekao je ukrajinski predsednik.

- Doveli su specijalce i helikoptere ili...? - upitao je Makron zabrinuto.

- Da, avioni i helikopteri, sve... Vidimo to kroz medije, vidimo ih svuda, ima ih mnogo -  odgovorio je njegov ukrajinski kolega.

- Znate li koliko je civila već ubijeno? - pita Makron.

- Ne znam, hiljade... - odgovara Zelenski.

- A šta je sa vama, da li ste sigurni? - upitao je Makron.

- Mislim da jesam - odgovorio je Zelenski Makronu.

Komunikacija između Makrona i Putina ubrzo se proredila, a francuski predsednik se našao na talasu kritika jer je tek prošle nedelje otputovao u Kijev da se sastane sa Zelenskim.

- Nismo uspeli da ubedimo Putina. Mislio sam da kroz poverenje i intelektualnu diskusiju možemo da pronađemo zajedničko rešenje - rekao je Makron pre nekoliko dana u Kijevu.

Upitan da li misli da je Putin opasan čovek, francuski predsednik je zagonetno odgovorio:

- Nikada vam neću reći svoje mišljenje.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading