Šta se krije iza NUKLEARNOG NADZORA u Ukrajini?

Autor:

Svet

08.06.2022

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska državna nuklearna kompanija optužila je šefa nuklearne straže UN da je lagao u vezi sa planiranom posetom elektrani koju kontroliše Rusija.

Šta se krije iza NUKLEARNOG NADZORA u Ukrajini?

Foto: Printskrin

Rafael Grosi je u ponedeljak rekao da je Ukrajina pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da poseti nuklearnu elektranu u Zaporožju. Međutim, odgovor Energoatoma je iznenadio javnost, kada su izjavili da poziva nije bilo i da bi svaka poseta legitimisala prisustvo Rusije tamo. 

IAEA je organizacija sa sedištem u UN koja radi sa državama na promovisanju bezbedne upotrebe nuklearne tehnologije. 

Apsurd

Gospodin Grosi je tvrdnju o laži nazvao "apsurdnom".

- To je rat i postoje emocije i ljudi imaju veoma jake pozicije - rekao je on u intervjuu za BBC.

Međutim, on je tvrdio da njegova organizacija ima ugovornu obavezu da izvrši bezbednosne inspekcije, tvrdeći da to nije „uslužni poziv koji se može ili ne može produžiti“.

Foto: Tanjug/AP

 

- Ukrajina nas je tražila, mi ćemo ići tamo - napisao je on u ponedeljak na svom Tviter nalogu i dodao da radi na slanju ekspertske misije u fabriku.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom objavila je u utorak besnu izjavu, optužujući Grosija da laže tvrdnjom da je Ukrajina zatražila posetu. U njemu se navodi da bi svaka poseta bila "sredstvo da se legitimiše ostanak okupatora".

Prema ruskim medijima, IAEA je u kontaktu sa ruskim vlastima oko moguće posete.

Bezbednosni rizik

Rusija je zauzela nuklearnu elektranu u Zaporožju - najveću u Evropi - početkom marta, samo nekoliko dana nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu. Došlo je do međunarodnog negodovanja nakon što su ruske snage granatirale zgrade u elektrani dok su je zauzele.

Nijedna kritična infrastruktura nije oštećena i nivoi radijacije su ostali normalni. Fabrika nastavlja da radi, a ukrajinsko osoblje radi po ruskom naređenju.

Grosi je mesecima govorio da situacija u Zaporožju predstavlja bezbednosni rizik i da želi da tamo vodi misiju.

Foto: Tanjug/AP

 

Bezbednosni podaci iz Zaporožja se više ne šalju IAEA, a ukrajinsko osoblje radi u „ekstremno stresnim i izazovnim radnim uslovima“, rekao je šef IAEA u saopštenju u ponedeljak.

Energoatom je u svom saopštenju tvrdio da je prenos bezbednosnih podataka iz postrojenja prekinut uz saglasnost IAEA. G. Grosi je odbacio tu tvrdnju kao "neoprezne izjave" date pod "visokim emocijama".

U utorak je IAEA saopštila da su detektori radijacije u deaktiviranoj nuklearnoj elektrani Černobil, koja je takođe bila pod ruskom kontrolom nekoliko sedmica, ponovo na mreži po prvi put nakon što je Ukrajina ponovo preuzela kontrolu nad elektranom.

Izveštava se da su nivoi radijacije tamo u skladu sa onima izmerenim pre sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
cardak

09.06.2022 08:55

PUTINU nema tu beza "TAKTICKE" NA SUNCE pa nek ameri ili ukrainci uvuku ROGOVE a do kraja bi onda Ukrajnski narod isterao "te pomocnike i savetnike" -OPLETI DRUZE!