RUSIJA NAJAVLJUJE BALISTIČKI NAPAD? Crnoj Gori, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji upućene otvorene pretnje!

Autor:

Svet

06.06.2022

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor ruske svemirske agencije zapretio je danas trima istočnoevropskim zemljama da bi Rusija na njih mogla da ispali balističke rakete, nakon što su zabranile prelet aviona kojim je u Srbiju trebalo da stigne ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

RUSIJA NAJAVLJUJE BALISTIČKI NAPAD? Crnoj Gori, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji upućene otvorene pretnje!

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com/printscreen

Nakon što su Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor uoči najavljene posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji, desio se kontraudarac od strane ruske administracije koja je počela da preti trima istočnoevropskim zemljama da bi mogla da ih napadne balističkim raketama

Direktor ruske svemirske agencije uputio je jasan odgovor na zabranu preleta aviona ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Nakon toga je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila da su zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile nebo za avion Sergeja Lavrova, ističući da Moskva nije ta koja pravi novu „gvozdenu zavesu“, već da je Evropa ta koja ograđuje Rusiju.

Foto: youtube.com

 

Bugarska, severna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su vazdušni prostor za službeni avion kojim je ruski diplomata trebalo da otputuje u srpsku prestonicu u ponedeljak.

"Neprijateljska akcija" 

Kremlj je saopštio da to smatra „neprijateljskom akcijom“ tri zemlje za koje je Lavrov optužio EU i NATO.

- Znate li šta je dobar 'Sarmat'? Kukavički Bugari, osvetoljubivi Rumuni i Crnogorci koji su izdali našu zajedničku istoriju neće tražiti saglasnost da lete - napisao je na Tviteru direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

„Sarmat“ je naziv za rusku interkontinentalnu balističku raketu.

 

 

Lavrovljeva poseta Beogradu bila je zakazana za 6. i 7. jun, tri dana pre posete nemačkog kancelara Olafa Šolca.
On je iskazao veliko negodovanje zbog ovog postupka i rekao da Rusija nije mogla da zamisli takvu odluku.

Kremlj je u ponedeljak rekao da smatra potez tri istočnoevropske zemlje „neprijateljskom akcijom“, ali da to neće sprečiti Moskvu da održava kontakte sa prijateljskim zemljama.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da Rusija ne može ni da zamisli takvu odluku tri članice NATO-a.

On je, misleći na Srbiju, dodao da ona suverenoj zemlji uskraćuje pravo na sopstvenu spoljnu politiku.

- Niko neće moći da uništi naše odnose sa Srbijom - rekao je Lavrov.

On je dodao da zabrana letova pokazuje da EU aktivira „najniže načine delovanja prema liderima onih država koje ne žele da potisnu svoje dostojanstvo i interese, a sve je to suprotno međunarodnom pravu“, prenosi hrvatski Index. 

Opoziv ambasadora

Ruski diplomata Sergej Ordžonikidze upozorio je da bi Rusija mogla da opozove ambasadore Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske zbog situacije sa Lavrovim.

- Mislim da bi reakcija trebalo da bude najoštrija, jer su sprečili visokog zvaničnika naše države da obavlja svoju diplomatsku dužnost. Ovo je politički korak antiruske orijentacije - rekao je on za RIA Novosti.

Navodi da nije predvideo da li bi moglo da dođe do prekida diplomatskih odnosa između Rusije i tri zemlje, ali je, komentarišući mogućnost opoziva ambasadora, rekao da je to prilično verovatno, prenosi Informer.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading