TALIBANSKA PRAVILA ZA UNAPREĐENJE VRLINE I "PREVENCIJU POROKA"! Žene ne smeju da večeraju sa muževima, u parkove samo ODREĐENIM DANIMA!

Autor:

Svet

20.05.2022

23:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Pravilo Ministarstva za promociju vrlina i prevenciju poroka zabranjuje muškarcima da večeraju sa članovima porodice u restoranu.

TALIBANSKA PRAVILA ZA UNAPREĐENJE VRLINE I "PREVENCIJU POROKA"! Žene ne smeju da večeraju sa muževima, u parkove samo ODREĐENIM DANIMA!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Talibani su sproveli plan rodne segregacije u zapadnoj provinciji Herat. Prema ovom planu, muškarcima više nije dozvoljeno da večeraju sa članovima svoje porodice u porodičnim restoranima.

Kako navodi avganistanska novinska agencija Kham Pres, pozivajući se na izvore u provinciji Hera, pravilo Ministarstva za unapređenje vrline i prevenciju poroka važi "čak i ako su u pitanju muž i žena“. Jedna Avganistanka, navodi se, otkrila je da joj je menadžer restorana u Heratu rekao da sedi odvojeno od svog muža.

Tanjug/AP

 

Riazulah Sirat, talibanski zvaničnik u Ministarstvu za promociju vrlina i prevenciju poroka, rekao je da je ministarstvo izdalo direktivu kojom se zahteva da javni parkovi u Heratu budu rodno odvojeni, pri čemu muškarci i žene imaju pravo da prisustvuju samo odvojenim danima.

- Rekli smo ženama da idu u parkove u četvrtak, petak i subotu. Ostali dani su izdvojeni za muškarce da ih posete radi razonode i vežbanja - naveo je ministar.

Još u martu, talibani su izdali sličnu naredbu, zabranjujući muškarcima i ženama da idu u zabavne parkove istog dana.

Ranije danas, ministri spoljnih poslova zapadnih zemalja u zajedničkom saopštenju izrazili su razočarenje zbog eskalacije ograničenja koja su nametnuli talibani koja utiču na ljudska prava avganistanskih žena.

- Svi Avganistanci bi trebalo da budu u mogućnosti da uživaju svoja osnovna ljudska prava. Ova prava su nedeljiva i neotuđiva, izražena u međunarodnom pravu o ljudskim pravima i podržana od strane svih članica Ujedinjenih nacija - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading