VODITELJKE MORAJU DA PREKRIJU LICA! Sve počinje za dva dana - NAREDBA STUPA NA SNAGU! Kazne su nesnosne!

Autor:

Svet

19.05.2022

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Talibani su objavili novi dekret medijima, sa naređenjem da voditeljke moraju potpuno da prekriju lica. Mere se pooštravaju, a žene u Avganistanu u strahu da ne budu otkrivene, anonimno daju izjave gde izražavaju razočarenje i šok.

VODITELJKE MORAJU DA PREKRIJU LICA! Sve počinje za dva dana - NAREDBA STUPA NA SNAGU! Kazne su nesnosne!

Foto: printscreen

Talibani su naredili avganistanskim TV voditeljkama i drugim ženama koje prikazuju svoja lica na ekranu da pokriju lica dok su u programu.

Mediji su u sredu saznali za dekret, rekao je portparol verske policije za BBC.

Nova restrikcija stupa na snagu dve nedelje nakon što je svim ženama naređeno da nose veo na licu u javnosti ili rizikuju da budu kažnjene. Nova uredba stupa na snagu 21. maja, prenela je agencija Rojters.

Foto: Youtube/ITV News

Žene u Avganistanu

Ograničenja se pooštravaju za žene - zabranjeno im je da putuju bez muškog staratelja, a srednje škole su zatvorene za devojčice.

Avganistanke u šoku

Jedna avganistanska novinarka koja radi za lokalnu TV stanicu u Kabulu, koja nije želela da bude imenovana, rekla je da je bila šokirana kada je čula najnovije vesti.

- Oni vrše indirektan pritisak na nas da zaustavimo predstavljanje na TV-u - rekla je za BBC.

- Kako mogu da čitam vesti pokrivenih usta? Ne znam šta da radim sada – moram da radim, sama prehranjujem celu porodicu - navela ja ona. 

- Na osnovu informacija koje je primio Tolo njuz, naredba je izdata svim medijima u Avganistanu - preneo je novinski kanal.

 

 

Odluka je naširoko kritikovana na Tviteru, a mnogi je nazivaju još jednim korakom talibana u promovisanju ekstremizma.

- Svet koristi maske da zaštiti ljude od korone. Talibani koriste maske da zaštite ljude da ne vide lica novinarki. Za talibane su žene bolest - tvitovao je jedan aktivista.

 

 

Privatni novinski kanal Shamshad objavio je fotografiju voditeljke vesti koja nosi masku, a slične slike konstantno kruže društvenim mrežama.

Mnoge žene su i dalje nosile burku, ali u većim gradovima takođe je bilo uobičajeno videti žene koje nastavljaju da nose marame.

Međutim, početkom maja Ministarstvo za prevenciju poroka i promociju vrline saopštilo je da će sve žene morati da pokriju lice u javnosti i nagovestilo da bi burka bila idealna odeća za to. Svako ko odbije da se pridržava presude rizikuje eskalaciju serije kazni.

Većina muslimana širom sveta ne smatra da je pokrivanje lica obavezno, niti se protivi njihovom radu.

Žene su i dalje zaposlene na nekim poslovima u Avganistanu, kao što su zdravstvo i obrazovanje, ali je mnogima rečeno da se ne vraćaju na posao sada kada su talibani ponovo na vlasti.

Reakcija Zapada

Zemlja je uronjena u ekonomsku krizu i glad pod vlašću talibana.

Zapadne diplomate su navele da obnavljanje finansiranja razvoja i otključavanje zamrznutog novca zavisi od boljeg tretmana žena, ali ranije nade da bi talibani mogli da olabave svoj pristup su narušene usled znakova da uticajni radikali u grupi imaju prednost.

Foto: Tanjug/AP

Talibani u Avganistanu

Novinarka u Kabulu koja je govorila za BBC, želi da međunarodna zajednica izvrši pritisak na talibane.

- Trebalo bi da im kažu da imaju 10 dana da se promene, inače će prekinuti diplomatske odnose i pomoć - zaključuje novinarka. 

Ona je rekla da veruje da su talibani planirali da zaustave žene da rade sve vrste poslova van svojih domova.

- Oni žele da žene žive kao zatvorenici kod kuće. Svaki dan su izdavali dekrete protiv nas - mislim da ne možemo da preživimo - navodi razočarana novinarka. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading