PLAĆENO BOLOVANJE ZBOG MENSTRUACIJE! Španija povukla nogu - očekuje se domino efekat: DA LI BI SRBIJA TREBALO DA UVEDE ISTE MERE?!

Autor:

Vesti

19.05.2022

20:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španska vlada odobrila je zakon o jačanju prava na abortus, kojim je Španija postala prva zemlja u Evropi koja nudi i plaćeno bolovanje ženama koje imaju bolne menstruacije.

PLAĆENO BOLOVANJE ZBOG MENSTRUACIJE! Španija povukla nogu - očekuje se domino efekat: DA LI BI SRBIJA TREBALO DA UVEDE ISTE MERE?!

Foto: Tanjug

Španija je prva zemlja u Evropi koja će zakonski regulisati prava žena koje imaju probleme s menstrualnim bolovima i odlaskom na posao uprkos tome. Ova zemlja će im platiti od tri do pet dana bolovanja svakog meseca po ovom osnovu.

Španska vlada odobrila je zakon o jačanju prava na abortus, kojim je Španija postala prva zemlja u Evropi koja nudi i plaćeno bolovanje ženama koje imaju bolne menstruacije. Predlog zakona obuhvata i podelu besplatnih proizvoda za menstruaciju u javnim ustanovama, kao što su škole i domovi zdravlja.

Na ovu ideju u Evropi je prva je došla Italija, gde je sličan predlog podnet 2016, ali nije odobren.

Van Evrope - Japan, Južna Koreja, Indonezija i Zambija nude zaposlenim ženama ovo pravo.

- Ima osnova za taj zakon, pozdravio bih njegovo uvođenje i kod nas - navodi primarijus dr Petar Borović za Srpski telegraf. A naš list pitao je i poznate žene kakav je njihov stav po tom pitanju.

Jovana Jeremić

Foto: Instagram.com

 

To je fantastična stvar. Ja nisam nikada imala bolne menstruacije, kao da ih i nemam jer uvek traju kratko, spartanski sam tip žene, terminator u svakom smislu, ne znam ni kako sam dete rodila, nije me bolelo, iz prve sam ostala u drugom stanju, nikad se nisam prenemagala, takva mi je genetika. Međutim, postoje žene koje stvarno imaju problem s tim i za to sam da žene koje imaju te probleme ostaju kod kuće, ali da se to ne zloupotrebljava

Katarina Korša

Foto: Privatna arhiva

 

Pa to je divno. U potpunosti bih podržala to i kod nas jer ko je imao te probleme, zna koliko je teško, žena tad nije u mogućnosti da trezveno razmišlja i normalno funkcioniše. Jedino me brine što bi moglo biti zloupotrebe.

Jovana Grgurević

Foto: youtube.com/printscreen

 

Ne bih podržala taj zakon, jednim delom zbog zloupotrebe, onaj ko ima takvih problema može da računa na razumevanje kolega, da uzme slobodan dan... Ne mora to zakonski da se reguliše. Mi imamo problem s komisijom oko bolovanja za neke ozbiljne bolesti, majkama bolesne dece se oduzima od plate kada odu na bolovanje da bi se to dete lečilo, ima prečih stvari koje bi trebalo rešiti.

Sanja Marinković

Foto: Printscreen Youtube Novo jutro

 

Sve što se tiče zakona koji olakšavaju i omogućavaju ženama da lakše i lepše ostvaruju svoje ciljeve podržavam.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kondor

20.05.2022 06:16

Šta je to?! Tolika borba za ravnopravnost sa muškima a ovamo hoće povlastice u svemu...?