USKORO RAZREŠENJE KRIZE U EVROPI? Četvrti najveći svetski proizvođač NAFTE bi mogao da ponudi DODATNE KOLIČINE

Autor:

Svet

28.03.2022

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kanada bi mogla na tržište plasirati više nafte, gasa i uranijuma kako bi pomogla u rešavanju globalne energetske krize i u obuzdavanju skoka cena, rekao je ministar Džonatan Vilkinskon.

USKORO RAZREŠENJE KRIZE U EVROPI? Četvrti najveći svetski proizvođač NAFTE bi mogao da ponudi DODATNE KOLIČINE

Foto: Tanjug/AP

Nafta

Cene energenata poprilično su skočile zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, uključujući i američki embargo na rusku naftu i smanjeno snabdevanje Evrope ruskim gasom i isključivanje Rusije iz SWIFT-a.

Mnoge zemlje, uključujući i Kanadu, spremne su da pomognu koliko god je u njihovoj mogućnosti da se nadomesti nedostatak ruskih energenata, rekao je za BBC u nedelju kanadski ministar prirodnih resursa.

Kanada je 4. najveći svetski proizvođač nafte i obevezala se da će povećati izvoz za 200.000 barela, a Vilkinson je najavio i dodatnih 100.000 barela prirodnog gasa.

Foto: Tanjug/AP

Kanada je četvrti najveći svetski proizvođač nafte

Kanada je tom najavom odgovorila na zahteve saveznika na sastanku ministara energetike u Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA) u Parizu koja je najavila i ubrzani prelaz na čiste izvore energije.

- Očekujemo da ćemo do kraja godine doći do 300.000 barela - rekao je Vilkinson.

IEA procjenjuje da će sankcije Rusiji do kraja mjeseca s tržišta izbaciti tri miliona barela dnevno.

"Spremni smo da uradimo sve što je u našoj moći"

Kanadski izvoz je ograničen kapacitetom gasovoda, koji su trenutno u potpunosti iskorišćeni, ali Vilkinson kaže da bi moguće rešenje bilo slanje energije preko Sjedinjenih Država.

- Spremni smo da učinimo sve što je u našoj moći da poboljšamo energetsku bezbednost i Severne Amerike i Evrope - saopštila je najveća kanadska kompanija za upravljanje gasovodima Enbridž.

Foto: Tanjug/AP, Pixbay

Vladimir Putin

Veće zalihe iz Kanade će samo donekle poboljšati snabdevanje jer će kanadski izvori energije verovatno ostati na severnoameričkom tržištu, rekla je Luiz Dikson, analitičar konsultantske firme Ristad Enerdži.

- Glavne arene energetske krize su Evropa, zbog nedovoljne ponude, i Azija, gde je potražnja na ivici oporavka ako blokada zbog (širenja) Covid-19 ne počne - dodao je Dikson.

Kanadski ministar je u intervjuu za Bi-Bi-Si istakao i da bi nuklearna energija u mnogim zemljama mogla da reši problem nestabilnog snabdevanja električnom energijom iz vetroelektrana i fotonaponskih sistema.

Veći izvoz uranijuma

Prema njegovim rečima, Kanada je spremna da izvozi više uranijuma.

- Naši proizvođači uranijuma imaju višak proizvodnih kapaciteta i definitivno bismo mogli da povećamo proizvodnju kako bismo nadoknadili manjak koji će izazvati manjak snabdevanja iz Rusije - rekao je Vilkinson.

Rusija igra ključnu ulogu u globalnoj industriji proizvodnje električne energije iz nuklearne energije jer proizvodi uranijum i prerađuje ga da bi bio spreman za upotrebu u nuklearnim elektranama, napominje Bi-Bi-Si.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading