NIJE IZVODLJIVO! Katar nije u stanju da uskoči na evropsko tržište!

Autor:

Svet

25.03.2022

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamena ruskog prirodnog gasa na evropskom tržištu "nije praktično moguća", rekao je katarski ministar energetike Saad al Kabi u intervjuu za CNN u četvrtak.

NIJE IZVODLJIVO! Katar nije u stanju da uskoči na evropsko tržište!

Foto: Tanjug/AP

Ministar energetike Saad al Kabi, koji je i predsednik i izvršni direktor državne kompanije "QatarEnergy", istakao je da "od 30 do 40 odsto ukupnog obima gasa koji se isporučuje na svetsko tržište - dolazi iz Rusije".

EU je uvela ekonomske sankcije Moskvi zbog sukoba u Ukrajini i najavila da će ove godine krenuti ka postepenom smanjenju potrošnje ruskog prirodnog gasa. Više od 40 odsto uvoza gasa u EU dolazi iz Rusije. Međutim, Al Kabi je rekao da Katar neće uvoditi sankcije ruskom sektoru nafte i gasa, ističući da "energetika treba da ostane van politike". Prema rečima ministra, Katar neće stati ni na čiju stranu u ukrajinskoj krizi, prenosi "Russia Today".

Katar je inače među najvećim proizvođačima gasa (LNG) i jedna od najbogatijih država po glavi stanovnika, a uprkos neutralnom statusu prethodno su istakli da su voljni da se "nađu" Evropi u snabdevanju gasa. 

S druge strane, Saudijska Arabija i UAE, zalivske sile koje već godinama pokušavaju da izoluju Katar i proteklih nekoliko godina imaju zategnute odnose s Vašingtonom, nisu potvrdno odgovorile na pozive Zapada da povisi energetsku proizvodnju kako bi se suzbio rast cena prouzrokovan ratom u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading