Posle pada drona u Zagrebu NATO menja protokol! "ČIM SE NEŠTO POJAVI NA RADARU, AVIONI MORAJU ODMAH U VAZDUH!"

Autor:

Svet

16.03.2022

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin izjavio je danas da je NATO, nakon pada drona u Zagrebu, promenio protokol za praćenje sličnih situacija.

Posle pada drona u Zagrebu NATO menja protokol! "ČIM SE NEŠTO POJAVI NA RADARU, AVIONI MORAJU ODMAH U VAZDUH!"

Foto: Tanjug/AP

Tonin je na vanrednom sastanku ministara odbrane čanica NATO u Briselu rekao da se sada već zna da je letelica preletela bar 3 savezničke države i da je taj let bio registrovan.

Države su, iako su dron snimile na radaru, to zanemarile misleći da se radi o tzv."odrazu na radarskoj slici, odnosno tzv. lažnom tragu", rekao je u Briselu Tonin.

Nakon tog incidenta, prema njegovim rečima, NATO je odmah promenio pristup za takve situacije, pa sada vazduhoplovstvo zemalja NATO mora da reaguje i kada je u pitanju moguć odraz na radarskoj slici.

Kada god se na radaru nešto pojavi, pa i kada operateri smatraju da je to samo radarski odraz, avioni moraju odmah u vazduh i da provere o čemu se radi - kazao je Tonin novinarima.

Slovenija je nakon incidenta sa dronom koji je pao na Zagreb stavila u stanje pripravnosti i svoje vazduhoplovstvo, dodao je on.

- I Slovenija će u svim takvim slučajevima odmah reagovati. Oprezni smo, u stanju visoke pripravnosti i mislim da naši ljudi što se toga tiče mogu biti mirni - dodao je slovenački ministar odbrane.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Перагеније

16.03.2022 21:04

Хахаха, јунака ли!

Stojan

16.03.2022 21:30

Dizace oni avione ako primete nekog. A to sto nisu ni primetili letelicu toliko dugo ukazuje da je problem sanjihovim osmatranjem a ne dizanjem aviona.