ZAKAZALA NATO ODBRANA: Ćirilica sletela direktno u Zagreb - letelica uletela brzinom od 700 na sat i srušila se

Autor:

Svet

11.03.2022

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U četvrtak uveče nešto posle 23 časa snažna eksplozija potresla je Zagreb, a po svemu sudeći na hrvatsko tlo je pala ruska letelica, a to znači da je odbrambeni sistem NATO-a zakazao. To se dešava nakon 12 godina od kada je Hrvatska pristupila alijansi.

ZAKAZALA NATO ODBRANA: Ćirilica sletela direktno u Zagreb - letelica uletela brzinom od 700 na sat i srušila se

Foto: Profimedia

Ova besiplotna letelica prošla je neopaženo kroz čitav sistem osmatranja i upozoravanja NATO i pala u širi centar Zagreba.

Međutim, ne treba isključiti i verovatnoću da je ova bespilotna letelica Ukrajinska, a ne ruska i da je u jednom trenutku i ona iz nekog razloga otkazala poslušnost.

U Ukrajini se nalazi grad koji se zove Yarun. Da li je letelica pogrešno programirana?

Pojavila se teorija o mogućoj zabuni u vezi s putanjom same letelice. Naime, u Žitomirskoj oblasti u Ukrajini, između Kijeva i Lavova, postoji mesto koje se zove Yarun. Nagađa se kako je letelica pogrešno programirana i da je kodirano pogrešno ime pa je tako umesto ukrajinskog letelica završila kod zagrebačkog Jaruna. 

Nakon eksplozije građani su uznemireni izašli na ulice, studenti iz obližnjeg Studentskog doma na Jarunskoj cesti. Pronađena je rupa, delovi od nečeg što je ličilo navodno na avion kao i jedan crveno-beli padobran.

Hrvatska i NATO rade na slučaju

Ministar obrane u hrvatskoj vladi Mario Banožić održao jevanrednu konferenciju za novinare.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Zatvorili smo celi prostor, reagovala je i vojna policija - rekao je Banožić. 

- U saradnji s NATO-om imamo intenzivnu komunikaciju. Razgovarao sam s ministrima odbrane Mađarske i Slovenije, razmenili smo informacije koje imamo. Letelica je ušla u 22:57, došla je od strane Mađarske, zadržala se 7 minuta i kretala brzinom od 700 km/h. Pravac kretanja je utvrđen. Ovo verojatno nije bila pretnja za Hrvatsku, ne trebamo biti u strahu. NATO i domovinska sigurnost rade na slučaju - dodao je Banožić.

Hrvatski mediji su preneli nezvanične informacije da se na letelici vide crvena petokraka kao i ćirilična slova.

To ukazuje na verovatnoću da je iako je ruska vojska povukla ove izviđače iz operativne upotrebe, ih je ponovo vratila i da su korišteni najverovatnije u izviđanju zapadnog dela Ukrajine uz granicu sa Mađarskom i Poljskom i da je u jednom trenutku letelica nastavila put preko Mađarske do Zagreba.

Ruski stručnjak: Letelica lansirana iz zapadne Ukrajine

Sovjetski dron „Striž” (Tu-141), lansiran iz zapadne Ukrajine, mogao bi da bude letelica koja je eksplodirala u Zagrebu, rekao je za Sputnjik poznati vojni stručnjak Leonkov.

Republika

Foto: wikipedia/George Chernilevsky

 

 

- Domet leta bespilotne letelice „Striž”  je 1000 kilometara, što ukazuje da je region lansiranja - zapadna Ukrajina. Verovatno je došlo do neuspeha letačke misije, pošto je kompleks star i još sovjetske proizvodnje. Razlog je ljudski faktor.

Hrvatska vlada je objavila inofrmacije da je bespilotna letelica ušla brzinom od 700 km/h na visini od 1.300 m.

VR-2 Striž/Tu 141

Koncern Tupovljev koji je poznat po proizvodnji strategijskih bombardera napravio je i strategijsku bespilotnu letelicu "jastreb" dometa 3.800 km. U pitanju je izviđačka besiplotna letelice. Plan Tupovljeva bio je da se napravi letelica koja bi izvodila osmatračke letove na Zapadu, iza "Gvozdene zavese" u dubini teritorije NATO.

Verzija Tu-141 koristi se za operativno izviđanje i lansiral se sa posebne prikolice TOU-141. Osim letelice i lansera postoji i transportno vozilo TZM-141, sistem za kontrolu TPU-141 i stanica ya obradu i dešifrovanje informacija POD-3.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

Bivša Sovjetska armija imala je u svom naoružanju čak 152 ovakve letelice. Posle raspada SSSR-a one su ostale u naoružanju ruske, ali i ukrajinske vojske, s tom razlikom, što su ovu stratešku bespilotnu letelicu Rusi izbacili iz operativne upotrebe pre skoro nešto više od 10 godina. Da li su je zbog invazije ponovo vratili u operativnu upotrebu nije poznati, iako ta opcija postoji.

 

Iz Ukrajine je stigla informacija da oni tvrde da letelica nije njihova.

Penzionisani pilot: Letelica nije borbena

Penzionisani pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Ivan Selak je komentarisao sinoćnji pad letelice u Zagrebu.

- Po svemu sudeći radi se o letelici ruske proizvodnje, Tupoljev-141 Striži ili Vitez, koja je napravljena osamdesetih godina prošlog veka. To nije borbena letelica u smislu da nosi naoružanje, nego je to izviđačko-špijunska letjelica - rekao je Selak.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović održao je konferenciju za novinare o letelici koja se srušila u Zagrebu.

- Smatram svojom dužnošću da se obratim javnosti. Znamo kakav je objekat i odakle je doleteo. Nismo dobili nikakvu informaciju iz predostrožnosti. On je leteo iznad Mađarske 40 minuta, proveo 7 minuta iznad hrvatske teritorije. Ovo je ozbiljan incident i tako ga tretiramo - rekao je Milanović.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Pozivam građane da ostanu mirni. Procenjujemo da ovo nije upereno protiv Hrvatske. Ovo je incident i treba da vidimo proceduralna pitanja. Ova letelica je veličine aviona i srušila se očigledno iz Ukrajine u Zagreb - rekao je on.

Milanović je rekao da su radari detektovali letelicu, ali da ništa nije moglo da se uradi za kratko vreme.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Istina

11.03.2022 12:11

Snimiš-Špinuniraš zemlju Srbiju,i padneš kod komšije... zamisli nato nije nista primetio,ccc

koja si ti budala

19.03.2022 10:04

@Istina - mora da si neki rusofil