GLAVNI UDAR STIŽE SA BOKA!? Procureo plan za zauzimanje dela Ukrajine za svega četiri dana!

Autor:

Svet

18.02.2022

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji u Moskvi prenose da se pojavio snimak iz Donjecka koji pokazuje plan ukrajinske vojske – a to je zauzimanje izgubljene teritorije na istoku zemlje.

GLAVNI UDAR STIŽE SA BOKA!? Procureo plan za zauzimanje dela Ukrajine za svega četiri dana!

Foto: Tanjug/AP

Moskovski Prvi kanal, objavio je sinoć snimak iz Donjecka u kome se, prema tvrdnjama komandanta Izviđačkih jednica Vojske Donjecke Narodne Republike, otkriva plan kako bi ukrajinska vojska trebalo da povrati, odnosno zauzme teritorije koje je izgubila 2014. i 2015. godine posle sukoba na istoku zemlje.

Operativni plan koji su vojne strukture u Donbasu i Donjceku pribavile da su se Ukrajinci studiozno pripremili za operaciju povratka tih delova zemlje pod vlast Kijeva. Operacija povratka bi prema tom planu trajala samo četiri dana.

Inače, isto toliko bila je planirana operacija "Čisto polje" kada je Gruzija izvršila invaziju na Južnu Osetiju, posle napada gruzijskih bezbednosnih snaga.

Naime, ako je sve ovo što je objavljeno tačno, neke stvari se podudaraju, posebno je interesantno mesto Aleksandrovka u pregrađu Donjecka, selo koje je danas bilo na meti ukrajinske artiljerije, a koje bi trebalo u petak ujutro da bude kolektivno iseljeno.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina, Ilustracija

 

Sudeći po planu, glavni udar ne bi došao sa čela, nego sa boka, gde se veruje da su snage Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike najslabije, a onda bi jedinice ukrajinske vojske utvrđenim rutama krenule u susret jedne drugima.

Jednice koje bi preko Aleksandorvke i Slavjanoserbska i Luganska upale na istok spojile bi se sa jedinicama ukrajinske vojske koje dolaze sa juga. Kao mesto susreta prema ovom planu označeno je mesto Krasni Luč.

Trenutna dešavanja na terenu ukazuju da se neke stvari dešavaju prema ovom planu. Pretpostavlja se da ukrajinska vojska pokušava artiljerijom velikog kalibra 152 i 203 mm da omeška položaje branioca Donbasa.

Zasad na ovom smeru delovanja u napadu nisu korišćeni višecevni bacači raketa tipa „Grad“ kalibra 122mm, zatim samohodni višecevni lanseri raketa tipa Uragan 220 mm i Smerč kalibra 300 mm.

S druge strane ima i onih koji veruju da je ovo čista ruska propaganda i način da se opravda invazija na Ukrajinu zbog ugroženosti proruskog stanovništva. Pojedinici tvrde da je utemeljenje ovog plana upravo da se opravda invazija ruske vojske na Ukrajinu i zauzimanje njenog istočnog dela i spajanja Pridnjestrovlja sa maticom Rusijom.

Da ova operacija ima sličnosti sa gruzijskom u napadu na Južnu Osetiju pokazuju još neki detalji.

Snažan artiljerijski napad na grad Chinvali usledio je oko 23 časa 7. avgusta 2008. U napadu su korišćeni artiljerijska oruđa kalibra 122 mm, 152 mm i 203 mm kao i VBR 122 i 160 mm. U rano jutro 8 avgusta 2008. godine u napad na Južnu Osetiju krenulo je 12.000 vojnika, 75 tenkova T-72, nekoliko desetina lakih oklopnih vozila Kobra.

Dve su verzije zašto je došlo do gruzijskog napada. Napad se desio na vrhuncu Olimpijskih igara u Pekingu. Ovaj sukob je bio pravi početak novog Hladnog rata na relaciji Vašington Moskva.

Da li je ovo način da se Vašington revanšira Moskvi kroz zauzimanje Donjecka i Luganska i ostvari pobedu u „evropskom gambitu“ ostaje da se vidi u narednim danima ili je sve ovo još jedna medijska simulacija.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Petar

18.02.2022 21:27

A vama se to javlja, kao onom vidovnjaku?