140 BORBENIH BRODOVA I 60 LETELICA: Počinje osvajanje ruskog cilja!

Autor:

Svet

21.01.2022

19:09

Ruska mornarica održaće u januaru i februaru niz vojnih vežbi u svim zonama odgovornosti flota, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

140 BORBENIH BRODOVA I 60 LETELICA: Počinje osvajanje ruskog cilja!

Tanjug/AP

Kako se navodi, biće angažovano više od 140 borbenih brodova, preko 60 letelica i oko 10.000 vojnika.

Za potrebe manevara biće upotrebljeno i preko 1.000 jedinica vojne tehnike.

Manevrima će rukovoditi komandant Ratne mornarice Rusije, admiral Nikolaj Jevmenov.

- Osnovni cilj vežbi jeste uvežbavanje aktivnosti snaga Mornarice i Vazdušno-kosmičkih snaga kada je reč o zaštiti ruskih nacionalnih interesa u svetskom okeanu, kao i suprotstavljanje vojnim pretnjama Rusiji iz pravca mora i okeana - istaklo je Ministarstvo, prenosi Sputnjik.

Vežbe će se izvoditi u akvatorijama mora koja se graniče sa ruskom teritorijom, kao i u operativno važnim oblastima svetskog okeana.

Tanjug/AP

 

Pojedinačne vežbe biće održane u Sredozemnom, Severnom, Ohotskom moru, severo-istočnom delu Atlantika i na Pacifiku.

Vežbe u Omanskom zalivu

Rusko Ministarstvo saopštilo je i da se od 18-22. januara izvode rusko-kinesko-iranske vojno-pomorske vežbe „CHIRU“ u Omanskom zalivu.

- U Omanskom zalivu i vazdušnom prostranstvu iznad zaliva izvode se rusko-kinesko-iranske vojno-pomorske vežbe ‘CHIRU-“2Q22’. Sa ruske strane u njima učestvuju odred brodova Tihookeanske flote i to, raketna krstarica ‘Varjag’, protivbrodski ‘Admiral Tribuc’ i tanker ‘Boris Butoma’ - navodi se u saopštenju.

Tokom manevara planirana je artiljerijska paljba po morskim ciljevima, zajednički taktički manevri, potraga i spasavanje na moru, kao i oslobađanje broda koji su zauzeli pirati.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading