HITNA INTERVENCIJA ZBOG 5G MREŽE! Čelnici američkih aviokompanija u panici pisali Bajdenu: UNIŠTIĆE NAM LETELICE, PRETI NAM KATASTROFA!

Autor: Republika

Svet

18.01.2022

10:38

Američka administracija predvođena predsednikom Džoom Bajdenom upozorena je da avio-kompanije čeka haos zbog najavljenog stavljanja u rad 5G mreže.

HITNA INTERVENCIJA ZBOG 5G MREŽE! Čelnici američkih aviokompanija u panici pisali Bajdenu: UNIŠTIĆE NAM LETELICE, PRETI NAM KATASTROFA!

Tanjug/AP

Džo Bajden primio hitan dopis od američkih avio-kompanija

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avio-prevoznika uputili su apel američkom predsedniku Džou Bajdenu u kom su izrazili zabrinutost za bezbednost letova od srede, kada bi kompanije AT&T i Verajzon trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže.

Oni su u pismu upozorili da avijaciji preti „katastrofalna” kriza za manje od 36 sati, jer bi nova C-Band 5G usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, da izazove „haos“ na letovima u SAD i da bi „desetine hiljada Amerikanaca mogli da ostanu zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu“.

- Osim ako naše glavne vazdušne luke ne budu raščišćene za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena - napisali su izvršni direktori Amerikan Erlajnsa, Delta Erlajnsa, Junajted Erlajnsa, Sautvest Erlajnsa i drugih kompanija u pismu koje prenosi Rojters.

- To znači da bi u danu poput jučerašnjeg više od 1.100 letova i 100.000 putnika bilo podvrgnuto otkazivanju, preusmeravanju ili kašnjenju letova - upozorava se u pismu, prenosi Sputnjik. 

Inače, Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalno mešanje frekvenci moglo da utiče na osetljive instrumente u avionu kao što su visinomeri i da znatno budu ometene letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

Avio-kompanije su kasno u ponedeljak razmatrale da li da počnu da otkazuju neke međunarodne letove za SAD koji su prema rasporedu planirani za sredu. Zbog toga su u pismu, koje su takođe potpisali i UPS Erlajns, Aljaska Er, Atlas Er, DžetBlu Ervejz i FedEks Ekspres, naglašava se da je neophodna hitna akcija jer će "iskreno govoreći, nacionalna trgovina stati".

Pismo je upućeno direktoru Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće Brajanu Dizu, ministru za transport Pitu Butidžidžu, upravniku FAA Stivu Diksonu i predsednici Federalne komisije za komunikacije (FČ) Džesiki Rozenvorsel.

Avijacija za Ameriku, grupa koja je organizovala potpisivanje pisma, odbila je komentar, a iz FAA su saopštili da će „nastaviti da obezbeđuju sigurnost putovanja pošto kompanije za bežični internet uvode 5G mrežu".

Druge vladine agencije se nisu oglasile povodom pisma avio-prevoznika, preneo je Tanjug.
 

Komentari (0)

Loading