AMERIKANCI UHVATILI PUTINOVOG ŠPIJUNA, PA ZAPRETILI: ON JE KLJUČAN ČOVEK, ZNA SVE TAJNE RUSIJE! Nakon pada milionera Zapad u transu: Bacićemo Kremlj na kolena!

Autor: Republika

Svet

05.01.2022

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapadni mediji su uvereni da Vladislav Kljušin može da im oda informacije o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. i pobedu Donalda Trampa na tom glasanju.

AMERIKANCI UHVATILI PUTINOVOG ŠPIJUNA, PA ZAPRETILI: ON JE KLJUČAN ČOVEK, ZNA SVE TAJNE RUSIJE! Nakon pada milionera Zapad u transu: Bacićemo Kremlj na kolena!

Foto: Tanjug/AP, Russian embassy

Vladimir Putin na udaru preko Vladislava Kljušina

Američke bezbednosne službe došle su do ruskog milionera Vladislava Kljušina za kog zapadni mediji trvrde da je jedan od najvažnijih špijuna predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, te da bi on mogao da oda neke od najvažnijih tajni svoje domovine, uključujući i one koje se, kako navodi CNN, vezuju za navodnu umešanost Moskve u predsedničke izbore SAD 2016. godine na kojima je pobedio Donald Tramp. 

Kljušin je proteran iz Švajcarske 18. decembra 2021. zbog optužbi da je na nelegalan način zaradio na desetine miliona dolara trgujući hakovanim podacima o zaradi nekih korporacija, nakon čega je isporučen Sjedinjem Državama. U ponedeljak se pojavio pred sudom u Bostonu. 

- Kljušin je imao pristup podacima koji se veruju za hakovanje kompjutera Nacionalnog komiteta demokratske stranke SAD i onih koji su pripadali saradnicima bivše kandidatkinje na predsedničkim izborima, Hilari Klinton - rekao je neimenovani izvor blizak Kremlju za magazin Blumberg i navodno otkrio da su članovi ruske specijalne jedinice GRU bile umešane u hakerske napade. 

 

Inače, britanski Dejli mejl je slavodobitno iz komentare kako će Rusija biti na kolenima, naveo i da su američke i službe Ujedinjenog kraljevstva odavno pratilke Kljušina, te da je čak isprećen i njegov put iz Moskve sa porodicom na skijanje u švajcarsi ski-rizort.  

- On bi mogao da u zamenu za ublažavanje kazne za finansijsku prevaru američkim službama preda dokumenta o hakovanju u koje je bio umešan - naveo britanski portal uz podsećanje da privođenje Kljušina dolazi u trenutku izuzetno napetih odnosa na relaciji Vašington-Moskva, pri čemu Zapad uporno optužuje Rusiju da gomila trupe na granicu sa Ukrajinom i da planira invaziju na tu zemlju, istovremeno preteći "brutalnim sankcijama" ukoliko eventualno dođe do takvog scenarija. 

Ruski predsednik je, s druge strane, napade na svoju zemlju nazvao običnom zapadnjačkom propagandom i naveo kako ima puno pravo da trupe raspoređuje vojsku na teritoriji svoje zemlje. 

Inače, prema optužnici, Kljušinova kompanija M-13 je radila za rusku vladu. A u opisu ciljeva pomenute firme je navedeno kako ona "pruža usluge praćenja medija i sajber-bezbednosti". Zbog toga se tereti da je učestvovala u hakovanju izveštaja namenjenih Komisiji za bezbednost i razmenu kompanija kao što su Tesla, Roku, Snap i Steel Dinamics. U šemi je optužen i Nikolaj Rumjancev.

Kljušina je 2020. lično Putin odlikovao ruskom medaljom časti i to samo 18 meseci pre nego što je milioner s porodicom napustio zemlju. Tužioci su upravo i fotografiju medalje podneli kao jedan od dokaza zbog čega bi Kljušinu trebalo da bude odbačen zahtev za odrđeivanje kaucije. Zahtevali su da ostane zatvoren u stanu do suđenja.

 

 

Optuženi je, s druge strane, zahtevao da mu bude određena kaucija od 2,5 miliona dolara, ali su tužioci naveli kako postoji opasnost da će odteteti iz zemlje ili nešto uraditi sa svojom jahtom vrednom četiri miliona dolara, kao i sefom u kom se nalazi tri miliona dolara. Ta imovina se, takođe, koristi u postupku protiv Rusa.       

- Moj klijent je optužen za zločine od kojih će se u potpunosti braniti - naveo je Kljušinov advokat Maksim Nemcev.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading