ZBOG OVOG ČOVEKA AMERICI PRETI GRAĐANSKI RAT! Vođa zloglasnih Čuvara zaveta tvrdi: Vlada u Vašingtonu je deo SVETSKE ZAVERE!

Autor: Republika

Svet

14.01.2022

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stjuart Rouds je čelnik organizacije koja se naziva Oath Keepers, što u prevodu sa engleskog znači Čuvari zaveta, a njegovo hapšenje bi moglo da pokrene novi talas nasilja u SAD.

ZBOG OVOG ČOVEKA AMERICI PRETI GRAĐANSKI RAT! Vođa zloglasnih Čuvara zaveta tvrdi: Vlada u Vašingtonu je deo SVETSKE ZAVERE!

Foto: Tanjug/AP

Stjuart Rouds se smatra glavnim organizatorom nereda 6. januara 2020.

Stjuart Rouds, harizmatični vođa i osnivač Oath Keepersa (Čuvari zaveta), jedne od glavnih organizacije američke ekstremne desnice, uhapšen je u četvrtak pod optužbom da je učestvovao u pobuni i u nasilnom upadu na Kapitol 6. januara 2021.

Reč je o dosad najtežoj tački optužnice protiv izazivača jednog od najdramatičnijih nereda u američkoj istoriji, budući da je po prvi put u više od 200 godina direktno udareno na zgradu Kongresa. Pritom, do nemira je došlo u trenutku kada je trebalo da poslanici potvrde pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, pa su mnogi od njih ostali zarobljeni u čuvenom zdanju na Kapitol Hilu u Vašingtonu, ostavljeni na milost i nemilost razularenoj masi. 

Rouds (56) je optužen za "pobunu" zajedno s još deset članova Oath Keepersa. Devetero ih je već privedeno i čeka ih kazneni progon za "zločinačko udruživanje" radi ometanja službenog procesa i za nasilje. Optužba za "pobunu", koja se retko koristi i za koju je predviđena kazna 20 godina zatvora, još je teža. Ona podrazumeva urotu protiv vlade ili njenih zakona, što ima veću političku snagu.

Dosad je utvrđeno da je dva dana nakon predsedničkih izbora 3. novembra 2020. Rouds je u šifriranom razgovoru s drugim članovima rekao: "Neće proći bez građanskog rata". Takođe, njega terete da se pre nasilnih protesta udružio s pojedinim suoptuženicima kako bi sprečio mirni prenos vlasti. 

Članovi Oath Keepersa su u skladu sa tim organizirali prevoz saboraca iz čitave zemlje u Vašington, nabavili raznovrsno oružje, obukli vojne uniforme i bili spremni da odgovore na Rudsov poziv u rat. Cilj im je bio da na silu uđu i pokušaju da preuzmu kontrolu u Kapitolu.

- U trenutku napada Rouds, bivši vojnik koji je 2009. osnovao Oath Keepers, bio je u blizini, ali nije sigurno da li je ušao u prostor oko Kapitola - navodi se u optužnici protiv njega, dok mediji navode kako je Rouds prepoznatljiv po povezu preko levog oka i da je čelnik paravojne, uvelike decentralizovanee organizacije s više hiljada članova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Stjuart Rouds okuplja na hiljade sledbenika širom zemlje 

Oath Keepersi se, inače, protive saveznoj vladi optužujući je da je deo svetske zavere koja želi da oduzme prava američkim građanima, najpre pravo na nošenje oružja. Organizacija uglavnom vrbuje vojnike, policajce, vatrogasce i pripadnike spasilačke službe koji se zavetuju da će štititi američki Ustav "od stranih i domaćih neprijatelja". Ulazeći u Oath Keeperse članovi obećavaju i da neće izvršiti nikakvu naredbu "tiranske vlade" kojom bi se kršio Ustav, kao što je naredba o "razoružavanju Amerikanaca" ili o uvođenju vanrednog stanja u zemlji.

Pripadnici pomenute grupe su obučeni u vojne uniforme postali zapaženiji 2020. kao učesnici protesta protiv mera uvedenih u nekim saveznim državama radi suzbijanja pandemije koronavirusa. Viđeni su i na velikim protivrasističkim demonstracijama koji su potresali zemlju, a gde su oni, kako su tvrdili, štitili prodavnice od pljačkaša.

Podsetimo, od 6. januara 2021. više od 725 ljudi - među kojima su članovi krajnjih desničarskih grupa Proud Boysa, Oath Keepersa i Three Percentersa - uhapšeno je zbog učestvovanja u napadu na Kapitol. Međutim, i pored njihovog privođenja pravdi, američka javnost je u strahu od novih dramatičnih dešavanja budući da sve pomenute organizacije imaju na hiljade članova, pri čemu se njihov broje poslednjih godina učetvorostručio. 

Inače, u drugom delu sveobuhvatne istrage o događaju od pre godinu dana parlamentarni dom zadužen za procesuiranje slučaja i utvrđivanje odgovornosti nekadašnjeg lidera SAD Donalda Trampa u dramatičnim dešavanjima objavilo je u četvrtak da je pozvalo na svedočenje predstavnike društvene mreže Alfabet, matičnu kompaniju Jutjuba, kao i Mete (bivši Fejsbuk), Redita i Tvitera.

Poslanici žele da saznaju u kojoj je meri širenje lažnih informacija i ekstremističkog nasilja doprinelo tom napadu i da li su pomenute kompanije donele odgovarajuće mere kako bi sprečile svoje platforme da postanu sredstvo radikalizacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading