AMERIKA PRED GRAĐANSKIM RATOM?! Žena koja je za CIA proučavala užas u Jugoslaviji, predviđa kolaps u SAD: Na nizbrdici smo, KRVOPROLIĆE JE NEIZBEŽNO!

Autor: Profesorka Barbara F. Volter objavila je knjigu pod naslovom "Kako počinju građanski ratovi i kako ih zaustaviti", kojom je izazvala ozbiljnu zabrinutost u SAD.

Svet

10.01.2022

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesorka Barbara F. Volter objavila je knjigu pod naslovom "Kako počinju građanski ratovi i kako ih zaustaviti", kojom je izazvala ozbiljnu zabrinutost u SAD tačno godinu dana od nemira i upada demonstranata u Kapitol.

AMERIKA PRED GRAĐANSKIM RATOM?! Žena koja je za CIA proučavala užas u Jugoslaviji, predviđa kolaps u SAD: Na nizbrdici smo, KRVOPROLIĆE JE NEIZBEŽNO!

Foto: Youtube/ WARRIOR4POWER - New African Political Economy 713 subscribers, Tanjug/AP

Volterova u novoj knjizi predviđa teške dane za Sjedinjene Države

Američka profesorka Barbara F. Volter, politikolog sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu, izazvala je ozbiljnu paniku u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je tačno godinu dana od dramatičnih nemira i upada demonstranata u Kapitol, pri čemu je stradalo šestoro ljudi, objavila knjigu s naslovom "Kako počinju građanski ratovi i kako ih zaustaviti", istakavši u tom delu da se Americi sprema asimetrični građanski sukob. 

Kako je poručila ta poznata kolumnistkinja, koja je godinama radila u savetodavnom komitetu CIA u sklopu radne grupe za političku nestabilnost izučavajući korene političkog nasilja u nacijama od Šri Lanke, pa  do bivše Jugoslavije, ona ne želi da se služi senzacionalizmom i izazivanjem panike, navodeći, međutim, da je građanski rat u SAD i te kako moguć. 

- On ne bi ličio na sukob iz 19. veka. Umesto toga, ako dođe do najgoreg, Ameriku čeka era raštrkanih, ali upornih akata nasilja poput bombaških napada, političkih ubistava i akata asimetričnog ratovanja koje bi sprovodile ekstremističke grupe - istakla je Volterova u intervjuu za Njujorker i naglasila kako Amerika više nije puna demokratija, nego zemlja u statusu koji naučnici nazivaju „anokratija“, odnosno u stanju između demokratije i autokratije. 

- Ako se odbaci američko zamozadovoljstvo i mitologija 4. jula, i ako se realno proceni svaki od uslova koji građanski rat čine verovatnim, moramo zaključiti da su Sjedinjene Države ušle u veoma opasnu teritoriju - poručila je profesorka, prenose Novosti.  

 

 

Njenu knjigu su brojni američki autori ocenili kao veoma važnu jer je u njoj definisan način kako će se građanski rat voditi u 21. veku. Naime, oslanjajući se na najnovija međunarodna istraživanja i lekcije iz više od 20 zemalja, Volterova je identifikovala ključne faktore rizika, od demokratskog nazadovanja do frakcionaštva i politike ostrašćenosti. 

- Amerika ne ide ka fašizmu ili putinizmu, ali mislim da bismo mogli da idemo ka ponavljanju ustavnih kriza, periodima konkurentske autoritarne i manjinske vladavine, i epizodama prilično značajnog nasilja koje bi moglo uključivati bombaške napade, atentate i mitinge na kojima se dešavaju ubistva - zaključila je ona. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Cardak

10.01.2022 17:46

Alo KAUBOJI zaigrala MECKA I KOD VAS.I sad vas ima manje belih a tek koliko ce vas SKRATITI OBOJENI!Ajde Boze dozovi ih pameti ,a RUSI I KINEZI CE TII POMOCI!

Odgovori 20 2
Jovan

11.01.2022 06:18

U laži su kratke noge. Vlada plutokratija koja ŠTAMPA novac koliko hoće, a druge uči o ekonomiji. Ali svemu dodje kraj. Daće bog da i to doživim.

Odgovori 15 1
Radmila

11.01.2022 09:04

@Jovan - Tačno. Amerika je jedina zemlja koja može da štampa novac uvek i koliko god im treba, bez pokrića u bilo čemu. Znači, papir. Sve ostale zemlje za štampanje novca su ograničene i moraju da imaju vrednosno pokriće u zlatu, srebru, nafti ili slično.

Odgovori 12 1
Zoran

11.01.2022 12:36

Svašta smo mi preživeli i red je da i oni to dožive nakon toliko nesreća koje su posejali po vasvelom svetu. Žao mi je naroda Amerike?! Da li...?! Više decenija u kontaktima sa "amerima" osećao sam njihovu nadmenost i ponašanje "ibermenšizma" u odnosu tada još živeće Jugoslavije, pre nego što su je "razbucali", a nepose kada su krenuli na Srbe direktno i bez imalo srama, što rade i danas. Da mi je da to i doživim, jer imam već mnogo godina, pa se bojim da to neću doživeti.