NOVI SOJ OTKRIVEN NA KIPRU JE PREVARA? Naučnici sumnjaju u jednu stvar

Autor:

Svet

09.01.2022

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Leontios Kostrikis tvrdi da je sa saradnicima izolovao novu varijantu korone koja je kombinacija delte i omikrona, ali već ga osporavaju pojedini naučnici tvrdeći da su uzorci bili kontaminirani.

NOVI SOJ OTKRIVEN NA KIPRU JE PREVARA? Naučnici sumnjaju u jednu stvar

Foto: Tanjug/AP

Profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra Leontios Kostrikis tvrdi da je otkrio soj koronavirusa koji je iskombinovao karakteristike omikrona i delta soja, javlja Blumberg.

Kako se navodi, Kostrikis i njegov tim su dosad pronašli 25 ovakvih slučajeva. S obzirom na to da sadrži genski potpis omikrona na genomu delta soja, Kostrikis ga je nazvao "deltakronom".

- Videćemo u budućnosti da li je ovaj soj patološkiji ili zarazniji u odnosu na dva dominantna soja, delta i omikron - rekao je Kostrikis u intervjuu za Sigma TV.

On veruje da će omikron biti zarazniji od "deltakrona". Dr Kostrikis je naglasio da je "učestalost mutacija bila veća među onima u bolnici, što bi moglo značiti da postoji korelacija između deltakrona i hospitalizacija". Kako konkretna varijanta nije identifikovana nigde drugde u svetu, rekao je naučnik s Kipra, ovo otkriće bi moglo biti od globalnog interesa, navodi se u tekstu Sajprus mejla.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Laboratorija

 

Istraživači su svoje nalaze ove nedelje poslali u GISAID, međunarodnu bazu podataka koja prati viruse, navodi Blumberg. Međutim, ubrzo su se pojavile tvrdnje iz takođe naučnih krugova, ali i od pojedinaca koji se bave koronavirusom, da je sve prevara, odnosno da je dr Leontios Kostrikis sa saradnicima pogrešno protumačio dobijene rezultate, jer nisu relevantni zbog "zaprljanosti". Nekoliko naučnika je otkriće s Kipra odbacilo kao lažnu uzbunu.

- "Deltakron" koji je s Kipra prijavljen kao moguća nova varijanta koja ima kombinaciju delta i omikrona sada se pokazao kao kontaminacija analiziranih uzoraka, dakle dve genske sekvence. "Deltakron" nije nova varijanta i ne postoji u stvarnom životu. Fuj - napisao je na svom Tviter nalogu patolog dr Ahmed Kalebi, koji je nedavno od predsednika Kenije dobio orden Velikog ratnika u znak priznanja za izuzetnu službu zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading