KO JE PRELEŽAO OMIKRON, ZA NJEGA VIŠE NEMA BRIGE: Naučnici došli do novog otkrića, evo zašto su ovo LEPE VESTI

Autor: Republika

Svet

28.12.2021

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Omikron soj koronavirusa koji je zahvatio gotovo ceo svet zabrinuo je stručnjake zbog njegovog brzog širenja, međutim najnovija istraživanja pokazala su dobre rezultate.

KO JE PRELEŽAO OMIKRON, ZA NJEGA VIŠE NEMA BRIGE: Naučnici došli do novog otkrića, evo zašto su ovo LEPE VESTI

Foto: ST/N. MANDIĆ

Laboratorija Sigal iz Južne Afrike je pokazala je da antitela proizvedena nakon infekcije omikronom neutrališu delta varijantu korone.

U kombinaciji sa povećanom prenosivosti i blagim simptomima povezanim sa omikronom, ovo bi moglo signalizirati odlazak od pandemije. 

 

 

Omikron soj koji je zavladao celim svetom daje blage simptome slične prehladi, međutim stručnjaci pokazuju zabrinutost zbog velikog broja zaraženih koje su zabeležene.

Omikron zaustavio letove

Više od 1.400 letova je ukinuto u ponedeljak, a najteže su pogođene kineske i američke destinacije.

Američke avio-kompanije kažu da je do poremećaja došlo zbog pozitivnih testova članova posade ili njihove izolacije.

Hong Kong zabranjuje sve letove južnokorejskog Korijan Era na dve nedelje, nakon pozitivnih slučajeva među ljudima koji su njima doleteli.

Većina letova koji su otkazani su letovi kineskih avio-kompanija. Aerodromi u Pekingu i Šangaju su najgore prošli, sa skoro 300 otkazanih letova ukupno. Kineske vlasti nisu komentarisale ove navode.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sputnjik V neutrališe omikron tvrdi ruski predsednik

Rusi tvrde da Sputnjik V neutrališe novi soj

Ruski predsednik Vladimir Putin ističe da ruska vakcina "Sputnjik V" pokazala veoma visok nivo efikasnosti protiv novog omikron soja korona virusa.

Razgovarao sam sa direktorom Nacionalnog istraživackog centra Gamaleja za epidemiologiju i mikrobiologiju (Aleksandrom Gintsburgom). Oni su rukovodili istraživanjem, a vakcina "Sputnjik V" neutrališe novi soj omikrona - izjavio je Putin na neformalnom samitu lidera zemalja Zajednice nezavisnih država, a prenosi ruska agencija TASS.

Putin je naveo da je Gintsburg sa njim razgovarao "bukvalno pre dva dana" i da su sprovedene studije, ali da "sada predstoji kliničko istraživanje kako bi se utvrdilo u kojoj meri se Sputnjik suprotstavlja virusu".

- Ali on je rekao da, ono što su uradili u centru, nam daje sigurnost da vakcina neutrališe omikron u velikoj meri - zaključio je ruski predsednik.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading