NOVA PRAVILA ZA KOVID PROPUSNICE: BEZ TREĆE DOZE NEMA NIŠTA OD IZLAZAKA! Oni koji su bili protiv obavezne vakcinacije sada priznaju: TO JE NEIZBEŽNO!

Autor: Republika

Svet

28.12.2021

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Omikron soj koronavirusa naterao je mnoge zemlje da pooštre epidemiološke mere, iako su ranije njihove vlade bile protiv takvih odluka.

NOVA PRAVILA ZA KOVID PROPUSNICE: BEZ TREĆE DOZE NEMA NIŠTA OD IZLAZAKA! Oni koji su bili protiv obavezne vakcinacije sada priznaju: TO JE NEIZBEŽNO!

Foto: Tanjug/AP

U Belgiji je vakcinisano 88 odsto odraslih, ali ni to nije dovoljno

Belgijski premijer Aleksander de Kroo razmatra uvođenje obavezne vakcinacije protiv KOVIDA-19, iako je ranije govorio kako bi takva opcija bila nerealna, pogotovo za njega koji dolazi iz Liberalne stranke i poštuje pravo svakoga da sam odluči da li hoće da se vakciniše ili ne.

De Kroo je u razgovoru za nedeljnik De Zondag rekao kako je promenio mišljenje jer su se promenile i činjenice.

Ne treba dopustiti da uticaj relativno male grupe bude toliko veliki. U Belgiji se dosad vakcinisalo oko 88 odsto punoletnih osoba, što znači da je tek nešto više od 10 odsto onih koji to nisu uradili. Cilj je jasan: moramo vakcinisati svakog - poručio je belgijski premijer, naglasivši kako takvu odluku ne može da usvoji vlada već parlament.

Zanimljivo je da do ovakve najave dolazi u vreme kada brojke zaraženih u Belgiji značajno padaju, a broj hospitalizovanih je nakon više od tri meseca pao ispod 2.000, dok je broj onih na intenzivnoj nezi oko 600. Broj umrlih dnevno je oko 35 osoba. Te brojke su znatno manje od ranijih talasa, ako se uporedi broj zaraženih, hospitalizovanih i umrlih. Belgijske vlasti to tumače upravo uticajem vakcinacije.

Ono što i dalje zabrinjava, iako je još nepoznanica, jeste brzo širenje nove varijante, omikrona. Omikron sada u Belgiji vodi sa 6:4 protiv delta varijante. Dakle, 60 odsto zaraženih u Belgiji su zaraženi omikron varijantom, a 40 odsto deltom. Iako se zasad čini da je omikron blaži od delta varijante, brzina širenja zabrinjava i Belgiju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nove mere mogle bi da pokrenu još jedan talas protesta  

Osim predloga za uvođenja obavezne vakcinacije, Belgija razmatra i mogućnost korišćenja KOVID-potvrda i to prema pravilu G-1, što znači da će se priznavati potvrde samo za one koji su u potpunosti vakcinisani i to s tri doze, a ne više i za one koji imaju negativni test ili su preboleli virus.

Tu ideju podržavaju čak i oni politički krugovi koji nisu za uvođenje obavezne vakcinacije. Međutim, mogućnost ulaska u restorane i kafiće, javne ustanove, bioskope i javni prevoz samo za vakcinisane značilo bi potpunu izolaciju nevakcinisanih, što je u praksi zapravo uvođenje obaveznog cepljenja.

Inače, Belgija je već uvela obaveznu vakcinaciju za radnike u zdravstvu i ta mera stupa na snagu sledeće godine. Oni koji odbiju imunizaciju najpre će biti suspendovani, a potom i izbačeni s posla.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ostoja

28.12.2021 21:32

Obogatili se menadžeri prodaje pa kupili sve vladare i hoće da uvedu prinudnu vakcinaciju. Bez rata neće moći sloboda doći.

Jela

03.01.2022 08:10

Ne treba brkati babe i žabe, čemu takvi senzacionalistički naslovi koji su besmisleni? "Priznanje" da će vakcinisanje biti neminovnost je samo zaključak izveden iz svih vidova pritisaka koji se sprovode u svakodnevici. Neka države i njihovi sistemi zdravstvene zaštite preuzmu odgovornost i proglase obavezu vakcinisanja svakih 6 meseci, kako će i biti posle treće buster doze. Prethodna država je imala propisane obavezne vakcine, svi smo imali zdravstvenu zaštitu a ova obaveza vakcinacije ide bez odgovornosti države ali pod svakim vudom prisile. Idioti li smo?! Pa naravno da ćemo svi shvatiti da će vakcinisanje biti neophodnost kad nam se ukidaju osnovne civilizacijske tekovine, slobode kretanja i funkcionisanja, a država nigde i nikada nije uz svoju odgovornost donela validnu odluku o obavezi vakcinisanja.