PALA JE! Uklanja se stub srama i "boginja demokratije" u Hongkongu (FOTO)

Autor: Republika

Svet

24.12.2021

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Univerziteti u Hongkongu, jedan za drugim, uklanjaju spomenike podignute u čast ubijenih demonstranata na glavnom pekinškom Trgu Tjenanmen, 1989. godine. Posle vodećeg kampusa, koji je, u sredu uveče, sklonio "Stub srama" visok osam metara, u petak su to učinila još dva univerziteta iz ovog grada, priklanjajući se stavu Kine.

PALA JE! Uklanja se stub srama i "boginja demokratije" u Hongkongu (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

To je direktna posledica činjenice da Kina sve više suzbija autonomiju Hongkonga, uz primenu Zakona o nacionalnoj bebednosti.

Peking je, posle višemesečnih antivladinih protesta u Hongkongu, 2019. godine, nametnuo ovaj zakon, koji "zabranjuje secesiju, subverzije, terorizam i dosluh sa strancima radi intervenisanja u poslovima grada". Više od stotinu aktivista uhapšeno je na osnovu zakona o nacionalnoj bezbednosti. Zakon je kritikovan uz argument da ukida slobode obećane Hongkongu, kada ga je Britanija predala Kini, 1997.

Kineski univerzitet u Hongkongu (CUHK) srušio je statuu "Boginje demokratije", visoku 6,4 metra, dok je Univerzitet Lingan uklonio reljefnu skulpturu. "Boginja demokratije" napravljena je po uzoru na originalnu statuu koju su kineski studenti nosili po Tjenanmenu, neposredno pre izbijanja nereda. Ovaj trg postao je simbol otpora i političkih sloboda. Hiljade ljudi kampovalo je nedeljama na njemu, ali u junu je vojska izašla na ulice i otvorila vatru, prenose Novosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Stub srama", najpre je postavljen u Viktorija parku u Honkgongu, a potom prebačen u kampus, gde je stajao bezmalo četvrt veka. Predstavljao je 50 izlomljenih, nagomilanih tela, u znak sećanja na prodemokratske demonstrante, koji su stradali 4. juna 1989. Kineska vlada kaže da je poginulo 200 civila i nekoliko desetina pripadnika obezbeđenja. Druge procene su se kretale od više stotina do čak 10.000 stradalih.

Decenijama se Hongkong ponosio time što je "savest Kine", jer jedini na kineskoj teritoriji, uz administrativnu oblast Makao, nije zaboravio masakr na Tjenanmenu. Kineske vlasti su, još lane i u Hongkongu i u Makauu zabranile bilo kakvo sećanje na događaj iz 1989. godine, uključujući tradicionalno bdenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading