PAPA BRANIO BLUDNOG NADBISKUPA KOJI JE PIPAO I LJUBIO ŽENU: Malo milovanja, nije to toliko strašno, to nije najgori greh!

Autor: Republika

Svet

09.12.2021

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Papa Franja je komentarisao slučaj ostavke pariskog nadbiskupa Mišela Opetia koji je optužen da je prekršio šestu Božiju zapovest - "Ne sagreši bludno!".

PAPA BRANIO BLUDNOG NADBISKUPA KOJI JE PIPAO I LJUBIO ŽENU: Malo milovanja, nije to toliko strašno, to nije najgori greh!

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja stao u odbranu nadbiskupa iz Pariza

Poglavar rimokatoličke crkve, papa Franja, branio je pariskog nadbuskupa Mišela Opetia, koji je nedavno podneo ostavku kada je u javnost procurilo da je bludničio sa nepoznatom ženom i tako prekršio crkveni zakon celibata

Papa je o tom slučaju govorio tokom povratka sa putovanja u Grčku, navodeći da po sredi nije tako strašan greh, iako, kako podsećaju mediji, šesta Božija zapovest glasi "Ne sagreši bludno!", na koju se crkveno veće i pozivalo kada je u pitanju osuda Opetia.  

- Što se tiče slučaja Opeti, pitam se, šta je učinio toliko strašno da je morao da da ostavku? Neka mi neko odgovori, šta je uradio? - sugestivno je ponavljao papa obraćajujući se novinarima u avionu, od kojih je jedan i odgovorio: "Ne znamo... problem s upravljanjem biskupijom ili nešto drugo".

Na to je papa uzvratio. 

- Ako ne poznajemo optužbu ne možemo osuditi... A ko je njega osudio? Javno mnjenje, tračevi... ne znamo... ako vi znate zašto, recite, u suprotnom, ne mogu da odgovorim. I nećete znati koji je to bio njegov nedostatak, nedostatak protiv šeste zapovesti, ali ne totalno, malih milovanja i masaža koje je učinio partnerki. To jeste greh, ali nije jedan od najtežih jer gresi tela nisu najteži. Najozbiljniji su oni koji imaju više anđeoskog: ponos, mržnja. Dakle, Opeti je grešnik, kao i ja - ne znam da li se i vi osećate tako... možda. Kao što je to bio i Petar, biskup na kom je Isus Hrist utemeljio Crkvu - naglasio je papa. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mišel Opeti pod pritiskom javnosti primoran na ostavku 

Podsetimo, nadbiskup se krajem novembra povukao nakon što je objavljeno da je u vezi s jednom ženom. Kao službeni razlog navedeno je "nejasno ponašanje" nadbiskupa.

Za aferu se saznalo kad je nadbiskup imejl namenjen toj ženi nenamerno poslao svojoj sekretarki. Nadbiskup se složio da je takvo ponašanje moglo da ostavi utisak da je on u intimnoj vezi s tom ženom, ali je on to negirao.

- Izričito to odbijam - izjavio je za Le Point. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bludni sin

09.12.2021 10:52

Papa, dozvoli ljudima da se venčavaju, pa će biti manje i silovanja i bludničenja. Celibat je neprirodno stanje stvari za 99% ljudi, a i sveštenici su samo ljudi.