BALKANSKO BURE BARUTA MOŽE DA EKSPLODIRA! Crne slutnje Francuza: U ovim regionima u Evropi moguć je RAT!

Autor: Republika

Svet

21.11.2021

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski list “Uest Frans” napravio je listu evropskih regiona u kojima bi mogao izbiti veliki rat - “bure baruta” je, između ostalih, i Bosna i Hercegovina.

BALKANSKO BURE BARUTA MOŽE DA EKSPLODIRA! Crne slutnje Francuza: U ovim regionima u Evropi moguć je RAT!

Foto: Tanjug/AP

Naoružani vojnici, foto: Ilustracija

Prema navodima autora članka Fabijana Kazeneva, u Evropskoj uniji se poslednjih nedelja sve više strahuje da će na pragu kontinenta izbiti oružani sukob - situacija u regionu se zahuktava zbog hiljada migranata iz Južnog Kurdistana koji se skupljaju na granici Poljske i Belorusije.

Varšava ne pušta izbeglice sa Bliskog istoka na teritoriju Evropske unije, podseća novinar i dodaje da je Poljska na svojim istočnim granicama rasporedila oko 15.000 vojnika koji pružaju podršku graničarima i policiji.

Prema rečima Kazeneva, strane se međusobno optužuju za migrantsku krizu, a “radikalizacija učesnika u konfrontaciji može dovesti do slučajnog incidenta sa poljskim, litvanskim, letonskim ili beloruskim vojnicima”.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Regioni u kojima bi mogao da izbije rat

Novinar je ubeđen da je još jedna tačka intenzivne napetosti na karti Evrope – granica između Rusije i Ukrajine. Prema njegovim rečima, u slučaju rata u Donbasu Moskva se može zauzeti za Donjecku i Lugansku narodnu republiku (DNR i LNR).

U scenariju koji je “katastrofalan” po Kijev, ruska vojska će, smatra Kazenev, formirati tampon zonu ne samo za zaštitu Donjecka i Luganska, nego i za bezbednost Krima.

Postoji zabrinutost i zbog mogućeg građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

Prema rečima autora članka, 1995. godine krvoproliće je okončano Dejtonskim sporazumom koji je podelio državu na Federaciju BiH i Republiku Srpsku, međutim, tu krhku strukturu mogu narušiti nacionalistička raspoloženja u različitim delovima zemlje, zaključuje novinar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading