ŠMIT RAZBESNEO PUTINA ZBOG PRIZIVANJA RATA U BOSNI I HERCEGOVINI! Procurio tajni izveštaj Visokog predstavnika u BiH, RUSIJA SPREMNA DA UDARI VETOM!

Autor: Republika

Svet

02.11.2021

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska Federacija je spremna da u Savetu bezbednosti UN uloži veto na produženje misije EUFOR u BiH ukoliko se ne ukinu ovlašćenja visokom predstavniku međunarodne zajednice u toj zemlji Kristijanu Šmitu, koji je istovremeno sastavio izveštaj i upozio da je nama susedna zemlja na ivici novog krvoprolića.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Vladimir Putin spreman da stavi Šmita na njegovo mesto 

Ruska Federacija predvođena predsednikom Vladimirom Putinom žestoko je reagovala na ponašanje međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini u poslednje vreme i zapretila kako je spremna da kao stalna članica Saveta bezbednosti UN uloži veto na obnavljanje mandata mirovnoj misiji EUFOR u BiH zbog imenovanja Kristijana Šmita za visokog predstavnika u toj zemlji. 

To je objavila nemačka novinska agencija dpa, pozivajući se na svoje izvore i navodeći kako je glasanje o produženju mandata trebalo da se održi danas, ali da je pomereno za sredu popodne.

Ozbiljan raskol između Zapada i Rusije zbog funkcije visokog predstavnika na snazi je već neko vreme, budući da zvanična Moskva smatra da više nema razloga za njenim postojanjem. Sa tim se složila i Kina, pa su obe zemlje pokušale pre nekoliko meseci da u Savetu bezbednosti ukinu tu funkciju.S druge strane, zapadne diplomate u Njujorku ističu da SB ne može da odlučuje o sudbini visokog predstavnika, kog imenuje Savet za sprovođenje mira (PIC).

- Moskva je u tekućim pregovorima o odobrenju misije EUFOR pozvala da se iz sporazuma ukloni bilo kakvo spominjanje visokog predstavnika - otkrio je neimenovani diplomatski izvor agenciji dpa. 

Inače, najnoviji spor u vezi sa Šmitom dolazi baš u trenutku kada su u medije procurili delovi njegovog najnovijeg izveštaja, čije je delove prvi objavio britanski Gardijan, a u kom se napominje da je BiH u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "veoma realna mogućnost povratka sukoba".

- Ako srpski separatisti izvrše svoju pretnju o ponovnom stvaranju sopstvene vojske deljenjem nacionalnih oružanih snaga na dva dela, više međunarodnih mirovnih snaga trebalo bi da bude poslato nazad u BiH kako bi se zaustavilo klizanje prema novom ratu - navodi Šmit koji je u svom prvom izveštaju po dolasku na funkciju visokog međunarodnog predstavnika za BiH u avgustu, upozorio da se Bosna suočava s "najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom razdoblju". 

Podsetimo, član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se Republika Srpska, u kojoj njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima vlast, povući iz nekih državnih tela, uključujući Oružane snage, Obaveštajno sigurnosnu agenciju (OSA), Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i druge, kao i da će ta tela formirati na nivou entiteta.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Na udaru kritika - Milorad Dodik 

Na takva dešavanja reagovao je Šmit koji je pomenuti izveštaj u petak dostavio generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i u njemu naveo kako su Dodikove težnje jednake otcepljenju bez proglašenja.

- Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regije, već, ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica, mogu da dovedu do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma. Time bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije. Izgledi za dalje podele i sukobe su vrlo stvarni - istakao je Šmit.

Njegova upozorenja izrečena su u trenutku dok je Savet bezbednosti UN pripremao svoju godišnju rezoluciju kojom se na 12 meseci obnavlja mirovni mandat za EUFOR i sedišta NATO. Međutim, čak i ako se mandat EUFOR obnovi, u EU nema dovoljno apetita za jačanjem malobrojnih snaga koje su ostale u Bosni. Neke države članice, posebno Mađarska, podržavaju Dodika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Hans

02.11.2021 10:33

Lažni predstavnik Šćepan Šmit.

Odgovori 23 1
kiki

03.11.2021 18:40

Smit nije predstavnik sveta za implementaciju mira niti UN, on je nemacki covek kojeg je Merkelova licno ubacila na tu funkciju kako bi nemacka politika imala glavnu rec nad srpskim narodom u delovima balkana koji su nekada bili pod okupacijom austrougarske. Ocigledno je da se radi na proterivanju srpskog naroda sa svih prostora na koje pretenduje politika nasih vekovnih dusmana zato toliko histerije u Smitovom izvestaju. Covek nema obraza, nece ga pola Bosne, nije legalno izabran a on se namece kao da je sva moc i sila u Bosni u njegovim rukama. Da ima srama, obraza i ljudskosti, otisao bi vec drugi dan nazad iz BiH. Sto duze ostaje sve vise potvrdjuje Dodikovu izjavu da je okupator posto se samo okupator ponasa tako.

Odgovori 22 2