PROCURILI TAJNI IZVEŠTAJI: BAJDEN ZBOG PUTINA ODUSTAO OD TESTA NAJMOĆNIJEG ORUŽJA! Kada je u Pentagon stigla naredba iz Bele kuće, usledio je ŠOK!

Autor: Republika

Svet

29.10.2021

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki portal Politiko objavio je svedočenja pojedinih visokih zvaničnika SAD o događajima koji su neposredno prethodili prvom zvaničnom susretu Putina i Bajdena u junu u Švajcarskoj.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Youtube/Cavit Ege Tulça, Novosti na Pervom Kanale, Google Maps

Ionako napetu situaciju na relaciji dve zemlje Džo Bajden nije hteo da pogoršava 

Američki predsednik Džo Bajden toliko je strepeo od prvog samita sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, koji se dogodio u junu u švajcarskom gradu Ženevi, da je naredio da se obustavi i dugoplanirano testiranje hipersoničnog projektila samo da se šefu Kremlja ne bi gurao prst u oko. 

To su pokazali dosad tajni izveštaji, koje je više izvora iz vrha vlasti SAD potvrdilo novinarki američkog Politika, Lari Seliman. Među izvorima su i jedan zvaničnik ministarstva odbrane i viši savetnik u Kongresu. 

Kako se tvrdi, manje od nedelju dana pre samita Putin-Bajden, visoki funkcioner Bele kuće poslao je dopis u kancelariju ministarstva odbrane u kom se zahtevalo da bude pomeren dugoplanirani test američkog hipersoničnog oružja "kako se ne bi podizale tenzije s Moskvom". 

- Bajden se tada spremao za teške razgovore s ruskim kolegom i zvaničnici iz vrha SAD su bili zabrinuti da lansiranje tako provokativnog oružja može samo da pojača tenzije i pošalje pogrešan signal Putinu, pa čak i dovede do pomeranja samita - navodi Politiko i podseća da tako nešto nikako nije bilo uobičajeno u dosadašnjoj američkoj politici.

Izvori koji su govorili za Politiko tražili su da ostanu anonimni zbog osetljivosti tematike, dok je portparol Bele kuće istakao kako izveštaj "nije u potpunosti precizan". Pentagon, s druge strane, nije želeo da odgovori na zahtev Politika, a nije se oglašavala ni bela kuća.     

- Putin, potpuno jasno, nije dobio poruku koju je Bajdenova administracija želele da mu uputi jer je sve izvedeno na taj način, pa je ruski predsednik već 19. jula, malo više od mesec dana nakon samita s američkim liderom, objavio kako je Rusija postala prva zemlja u svetu koja je uspešno testirala hipersonični projektil. Otad je ta zemlja nastavila da testira sve više i više takvog oružja, dok je prvi pokušaj hipersoničnog lansiranja u SAD početkom ovog meseca doživeo pravi fijasko - podsetila je novinarka Politika.      

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putin i Bajden sastali su se u  

A da SAD veoma ozbiljno gledaju na Rusiju, pokazuje i nedavna izjava potpredsednika združenih američkih snaga, Džona Hitena, koji je istakao da je ta zemlja i dalje glavna pretnja Americi, pre svega zbog činjenice da ima 1.550 raspoređenih nuklearnih raketa. 

- Ti projektili su danas raspoređeni zbog nas i protiv nas - poručio je Hiten. 

Podsetimo, neposredno pre samita Putin-Bajden, Kremlj je ka Havajima poslao ratne brodove, zbog čega su SAD reagovale stavljanjem u pripravnost svog nosača aviona i borbenih letelica F-22s. Bela kuća je tada bila izuzetno radoznala kada je u pitanju priroda ruske vojne vežbe na tom prostoru, ali ništa nije uspela da sazna. 

Sada je Bajden ponovo na putu ka Evropi kako bi prisustvovao velikom samitu o klimi grupe G-20 u Glazgovu u Britaniji, ali na njemu neće fizički biti prisutan Vladimir Putin, već samo putm video-linka. U međuvremenu, Majkrosoft se potrudio da optuži Rusku Federaciju da je odgovorna za niz hakerskih napada na sisteme vetrenjača i solarnih izvora energije tokom 2020. godine.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading