KRALJICA POSLALA KIM DŽONG UNU ČESTITKU I ZAPREPASTILA SVET! Evo zašto je to uradila iako je on opet lansirao projektile dugog dometa!

Autor: Republika

Svet

16.09.2021

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska kraljica Elizabeta II pisala je severnokorejskom vođi Kim Džong Unu, što je otkriveno samo dan nakon što je on ponovo testirao dva projektila dugog dometa uprkos protivljenju sveta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta II poslala je poruku Kim Džong Unu 

Britanska kraljica Elizabeta II poslala je čestitku severnokorejskom vođi Kim Džong Unu i tim potezom zaprepastila svetsku javnost budući da je poznato koliko je lider najzatvorenije zemlje zemlje izolovan i omražen. 

Naime, kraljica je Kimu poslala poruku povodom obeležavanja 73. godišnjice osnivanja sadašnje Severne Koreje, a kako su naveli britanski mediji, ona je to učinila preko svojih kanala komunikacija u sklopu Komonvelta. Poruka je u Pjongjang stigla 7. septembra, tačno dva dana pre svečane manifestacije u Severnoj Koreji. 

- Dok narod Demokratske Narodne Republike Koreje proslavlja svoj nacionalni dan, ja im šaljem najlepše želje za budućnost - stoji u kraljičinoj čestitki koja nije objavljena ni na jednoj zvaničnoj stranici Komonvelta, niti preko medija Ujedinjenovg Kraljevstva, pa se veruje, navodi Dejli mejl, da je monarhinja i ranije slala istu poruku Pjongjangu. 

Ipak, veruje se da je zbog osetljivosti tematike, dopis sada prvi put dospeo u medije. 

Inače, kraljica sve poruke stranim državnicima i zemljama, bilo savezničkim, bilo onima koje to nisu, šalje u skladu sa savetima ministarstva spoljnih poslova. 

- I ranijih godina ona je slala najlepše želje narodu DPRK povodom njihovog državnog praznika - rečeno je iz pres službe ministarstva.      

 

Interesantno je da je otkivanje kraljičinog poteza usledilo samo dan nakon što je svetom odjeknula vest da je Severna Koreja ponovo uspešno testirala dva projektila dugog dometa, što nije činila otkad su odnosi te zemlje otopleli nakon susreta nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa sa Kimom 2019. godine.  

U međuvremenu je zvanični Pjongjan ponovo zahladneo odnose sa susednom Južnom Korejom, a dolaskom Džoa Bajdena na čelo Amerike, situacija između dve zemlje se vratila na vreme od pre Trampovog ulaska u Belu kuću.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading