BRITANCI NAPUŠTAJU AVGANISTAN: Poleteo i poslednji avion za evakuaciju civila

Autor: Republika/Tanjug

Svet

28.08.2021

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednji britanski avion za evakuaciju civila iz Avganistana napustio je Kabul, čime je okončana operacija evakuacije koja je u prethodne dve sedmice prebacila skoro 15.000 avganistanskih i britanskih državljana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Britanci odlaze iz Avganistana i vode deo izbeglica sa sobom

Britanske oružane snage spremaju se za odlazak i povešće mali broj avganistanskih državljana sa sobom na preostale letove ovog vikenda, izjavio je portparol ministarstva odbrane, prenosi agencija Rojters.

- Vreme je da se zatvori ova faza operacije, ali to ne znači da smo zaboravili ljude koji još uvek moraju da odu, učinićemo sve što možemo da im pomognemo - rekao je ranije danas britanski ambasador u Avganistanu Lori Bristou.

Neki britanski vojnici već su otišli, a britanski vojno-transportni avion sa pripadnicima oružanih snaga sleteo je danas iz vazdušne baze u južnoj Engleskoj.

Ranije danas, komandant britanskih oružanih snaga general Nik Karter izjavio je da će britanske trupe danas okončati evakuaciju civila iz Avganistana.

- Približavamo se tokom današnjeg dana kraju evakuacije civila. Potom sledi i evakuacija naših trupa - rekao je Karter za BBC.

On je priznao da britanski vojnici nisu uspeli da izvedu sve civile.

- To je bilo veoma tužno i trebalo je na licu mesta donositi neke veoma teške odluke - rekao je britanski general.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je u petak da Velika Britanija ulazi u poslednje sate svoje evakuacije i da će prebaciti samo ljude koji su već bili na aerodromu u Kabulu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading