BRITANSKI MINISTAR UPOZORAVA NA MOGUĆ CRNI EPILOG: Ukoliko produžimo rok za EVAKUACIJU, talibani bi mogli da NAPADNU aerodrom!

Autor:

Svet

24.08.2021

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapadne vlade verojatno neće uspeti da produže rok za evakuaciju iz Avganistana sa aerodroma u Kabulu, rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Američki predsednik Džo Bajden pod pritiskom je da u utorak na virtualnom susretu država G7 produži rok, sada određen za 31. avgust, za evakuaciju hiljada stranih državljana i Avganistanaca nakon što su talibani preuzeli vlast u toj azijskoj zemlji.

Talibani su rekli da će odbiti bilo kakav zahtev zapadnih snaga o produženju tog roka kako bi se dovršila evakuacija.

- To je crvena linija. Američki predsednik objavio je da će se 31. avgusta povući sve njihove vojne snage. Ako produže rok to znači da se produžuje okupacija, iako to nije potrebno - rekao je u ponedeljak predstavnik talibana u Dohi.

Bajden je u nedelju kazao kako neće tražiti produženje, na šta ga pozivaju države poput Velike Britanije i Francuske.

Volas je za Skaj njuz istaknuo da sumnja da će biti produženja roka, „ne samo zbog izjava talibana, nego i javnih obraćanja predsednika Bajdena“.

No dodao je kako "ipak vredi pokušati to učiniti", što će Britanci i da urade.

Britanski ministar odbrane upozorio je da bi u slučaju ostanka zapadnih snaga nakon isteka roka talibani mogli da napadnu aerodrom ili spreče ljude da do njega stignu.

- Ako taj aerodrom bude napadnut, onda je ona praktični zatvorena, s topničkom vatrom po pisti i takvim stvarima. Tada nam ostaje veliki humanitarni problem - rekao je Volas, prenosi Jutarnji.

Britanci su u zadnje dve nedelje iz Avganistana evakuisali oko 8,6 hiljada ljudi, dve u poslednja 24 sata, objavio je ministar.

No, s obzirom na ograničeno vreme, upozorio je kako "neće uspeti da evakuišu sve".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Perica

24.08.2021 10:38

A oni jadni ne mogu da izađu na kraj sa talibanima jer su mnogo opasni. Stvarno ne znam šta će da rade.