PUTIN NAORUŽAVA DRŽAVE OKO AVGANISTANA: Rusija ozbiljno zabrinuta zbog trenutne situacije, POJAČAVA bazu u Tadžikistanu!

Autor:

Svet

27.08.2021

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je ozbiljno zabrinuta zbog razvoja situacije u Avganistanu i najoštrije osuđuje terorističke napade u Kabulu, izjavio je danas Dmitrij Peskov, predstavnik predsednika Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin, predsednik Rusije

- Najoštrije osuđujemo ove terorističke napade. Izveštaji o teškim žrtvama su vrlo tužne vesti, naravno. Nažalost, sasvim su bile tačne pesimistične prognoze da će haos u Avganistanu iskoristiti terorističke grupe i organizacije na prvom mestu tzv. Islamska država (zabranjena u Rusiji) i njene frakcije. Rizik je veliki za sve i naravno da je ovo razlog za našu ozbiljnu zabrinutost - rekao je Peskov, prenosi TASS.

Prema najnovijim podacima u terorističkom napadu na aerodrom u Kabulu poginulo je 103 ljudi, među njima i 13 američkih vojnika.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će SAD pronaći odgovorne za ovaj napad i kazniti ih.

Talibani su takođe osudili jučerašnji napad uz obećanje da će kazniti odgovorne.

Putin zbog Avganistana naoružava susedne zemlje

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije

Podsetimo, Rusija je u sredu objavila da je pojačala vojnu bazu u Tadžikistanu protivtenkovskim sistemima, a predsednik Vladimir Putin upozorio je da “haos” koji je Zapad izazvao povlačenjem iz Avganistana dovodi u opasnost susedne zemlje.

Baza je dobila nekoliko protivtenkovskih sistema “Kornet”, objavila je ruska vojska, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je proširenje najveće ruske baze u inostranstvu prošlog meseca, a ruske oružane snage nedavno su učestvovale u zajedničkoj vojnoj vežbi s tadžikistanskom i vojskama drugih centralnoazijskih zemalja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Šojgu, ministar odbrane

Takođe, Rusija je u četvrtak objavila da je primila nove porudžbine za isporuku oružja državama središnje Azije kojima će isporučiti oružje i helikoptere kako bi bile spremne dok talibani ponovno uspostavljaju vlast u Avganistanu.

- Već radimo na određenom broju narudžbina iz regiona za isporuku ruskih helikoptera, lakog naoružanja i modernog sistema za zaštitu granica - objavila je agencija Ria Novosti izjavu Aleksandra Mihejeva, generalnog direktora kompanije Rosoboroneksport zadužene za izvoz oružja.

Države središnje Azije, među kojima Uzbekistan i Tadžikistan, koje se graniče s Avganistanom, pretrpele su 90-ih i 2000-ih godina džihadističke napade i strahuju od ponavljanja takvog scenarija pošto su talibani ponovno preuzeli kontrolu nad Avganistanom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading