ŠOJGU UPOZORAVA NA NAPAD: Naša baza je moćna i jaka, biće uključena u ODBRANU granica ukoliko bude potrebno!

Autor: Republika

Svet

11.08.2021

08:44

Granicu Avganistana sa Uzbekistanom i Tadžikistanom kontrolišu talibani, zemlje Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) moraju da budu spremne za mogući prodor terorista, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na forumu za mlade "Teritorija smisla".

Tanjug/AP

Sergej Šojgu

Prema rečima ministra, oružane snage Tadžikistana i Uzbekistana moraju biti spremne da odbiju moguće provokacije talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), uprkos uveravanjima ovog pokreta da neće činiti takve pokušaje.

Ministar je istakao da je za Rusiju važno da saveznici u ODKB-u budu spremni na moguće provokacije talibana.

- Naša baza u Tadžikistanu je prilično moćna, jaka i, naravno, ako bude potrebno, u slučaju direktne agresije, biće uključena u zaštitu granica ODKB-a. Isto važi i za našu bazu u Kirgiziji. Tamo takođe može da dođe do takve potrebe - istakao je Šojgu, prenosi Sputnjik.

Ruski ministar podsetio je da su lideri talibanskog pokreta obećali da neće izvoditi napade na susedne države.

On je dodao da su pre neki dan talibani zauzeli avganistanski Kunduz i da kontrolišu granicu sa Uzbekistanom i Tadžikistanom.
Ministar odbrane naveo je da su u svetlu povlačenja američkih trupa iz Avganistana talibani počeli da potiskuju vladine snage po čitavoj teritoriji zemlje.

Komentari (0)

Loading