AMERIKANCI OSLOBODILI KASAPINA, ON JE BUDUĆI PREDSEDNIK AVGANISTANA! Bio je 20 godina u izgnanstvu, a sada je u Kandaharu DOČEKAN KAO KRALJ!

Autor: Republika

Svet

18.08.2021

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pogledajte kako je čuveni Mula Abdul Gani Baradar (53), suosnivač talibanskog pokreta u Avganistanu, dočekan u Kandaharu nakon 20 godina izgnanstva, a evo zašto je baš on viđen za budućeg predsednika srednjeazijske zemlje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Abdul Gani Baradar viđen je za budućeg predsednika Avganistana

Čuveni Abdul Gani Baradar Akund (53), militant i suosnivač talibanskog pokreta u Avganistanu, vratio se na velika vrata u svoju domovinu kojom su u nedelju ponovo, posle 20 godina rata, zavladali pripadnici njegove islamističke organizacije i dočekali ga kao kralja u gradu Kandaharu. 

Čovek koji je među avganistanskim ratnicima zbog svoje brutalnosti prozvan Kasapin ili Mesar, radio je na organizaciji pokreta "Talibani" sa liderom Mohamedom Omarom. On mu je nadenuo časno ime Mula, a dodatno mu dodelio i nadimak Baradar, što znači brat, tako da je među najbližim saradnicima bio poznat i kao Mula brat. 

Od teroriste do glavnog pregovarača sa Amerikom 

Baradar je nakon upada američke vojske na teritoriju Avganistana 2001. pobegao u Pakistan, gde su ga agenti CIA i ISI uhapsili 2010. Međutim, već 2018. on je na zahtev Sjedinjenijh Američkih Država oslobođen, nakon čega je igrao ključnu ulogu u razvoju talibanskog pokreta, ali ne sa teritorije Avganistana. 

Ubrzo je u svetu postao i opšteprihvaćeni politički lider, zbog čega je i učestvovao na mirovnim pregovorima sa avganistanskim vlastima. Tokom njih je u vreme administracije Donalda Trampa jednu od ključnih uloga igrala Amerika.  

Pregovori su se odvijali u katarskoj prestonici Dohi, gde se Baradar sastao i sa tadašnjim američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.  

Foto: Tanjug/AP

Majk Pompeo sa Baradarom u Dohi 21. novembra 2020.  

Svetski mediji prenose da je saradnja s Kandaharom došla uprkos činjenici da je on kao Omarov zamenik bio jedan od glavnih saveznika nekadašnjem lideru Al Kaide, Osami bin Ladenu, što je i dovelo do invazije na Avganistan nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. 

Baradar je u utorak stigao u provinciju Kandahar, sletevši u bivši glavni grad pobunjeničke grupe, samo nekoliko dana nakon što su preuzeli kontrolu nad zemljom. Portparol talibana Zabihulah Mudžahid objavio je snimke njegovog sletanja i povorke automobila s belom zastavom organizacije.

- Danas popodne, delegacija na visokom nivou iz Islamskog Emirata Avganistan na čelu s Mulahom Baradar Akundom napustila je Katar i stigla u našu voljenu zemlju popodne i sletela na aerodrom Kandahar - napisao je Mudžahid uz snimak.

Povratak Baradara odmah je upoređen s povratkom ajatolaha Homeinija u Iran 1979. godine, nakon 14 godina progonstva u Parizu.

Na visokoj funkciji pre upada SAD 2001.

Baradar, rođen u provinciji Uruzgan 1968, odrastao je u Kandaharu, rodnom mjestu talibanskog pokreta, a nastavio je borbu s mudžahedinima protiv Sovjeta 1980-ih. Nakon što je zemlju zahvatio građanski rat između suparničkih vojskovođa, Baradar je sa svojim bivšim zapovednikom Mohamedom Omarom osnovao islamsku školu u Kandaharu. Dvojica mula su mu pomogla u osnivanju talibanskog pokreta, ideologije koja je prihvatala tvrdu ortodoksiju i težila stvaranju Islamskog Emirata.

Bio je zamjenik ministra obrane kada su SAD izvršile invaziju 2001. godine, i iako se skrivao, ostao je aktivan u vođstvu talibana u egzilu.

Pre četiri godine je na zahtev američke vlade oslobođen iz zatvora u Pakistanu. Otad je, umesto ekstremiste, počeo da se pojavljuje u javnosti kao jedan od glavnih potpisnika Sporazuma iz Dohe u kom su se SAD obavezale da će napustiti Avganistan na temelju toga da će talibani sklopiti sporazum o podeli vlasti s vladom predsednika Ašrafa Ganija u Kabulu. Gani je, podsetimo, u nedelju napustio zemlju nakon što su talibani upali u glavni grad i njegovu predsedničku palatu. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading