AVGANISTANCI SU KRIVI ŠTO SU SPUSTILI GLAVU PRED TALIBANIMA, A JA SAM ETIKETIRAN! Bajdenov govor razbesneo svet: TO SU NAJSRAMNIJE REČI U ISTORIJI PREDSEDNIKA SAD!

Autor: Republika

Svet

17.08.2021

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden, kog mnogi krive za novonastalu katastrofalnu situaciju u Avganistanu, održao je govor u kom je okrivio sve druge za takav razvoj događaja, a posebno avganistansku vojsku.

Republika

Foto: Tanjug/AP, The Sun, Time, CNN

Džoa Bajdena na meti napada medija 

Američki predsednik Džo Bajden održao je, sudeći po mišljenju uticajnih medija širom sveta, najsramniji govor u istoriji predsednika SAD, nakon što je ranije nego što je planirao prekinuo svoj odmor u Kemp Dejvidu i obratio se naciji povodom situacije u Avganistanu, za koju mnogi krive upravo njega. 

Branio svoje odluke o povlačenju vojske

Naime, Bajden je u govoru potvrdio svoj stav kako je uveren da je njegova odluka o povlačenju američke vojske s avganistanskog tla bila najispravnija koju je ikada mogao da donese. Zatim je svu krivicu za poraz vojske lojalne vladi u Kabulu svalio na nju samu i na predsednika Avganistana Ašrafa Ganija, navodeći da su "spustili glavu pred talibanima i prepustili im zemlju bez borbe". 

- To je bila krivica samih Avganistanaca. Mi nismo mogli da im obezbedimo želju da se bore za sopstvenu budućnost. Amerikanci ne mogu i ne treba da se bore u ratu i da ginu u ratu koji avganistanske snage nisu voljne da izvojevaju - vikao je Bajden za govornicom u Beloj kući, besno podižući pesnice visoko u zrak. 

Međutim, nije spomenuo, primećuje američki Tajm, da se ta avganistanska vojska borila bez ijedne pare, kao i da su nakon povlačenja američke armije ostale nebranjene neke od ključnih pozicija koje su Amerikanci branili dve decenije.

- Trampova administracija je započela ovu katastrofu jer je započela sumanute pregovore sa talibanima. Imali smo izbor ili da nastavimo s povlačenjem trupa, budući da ih je Tramp smanjio na svega 2.500 ljudi, ili da nastavimo rat koji bi zasigurno eskalirao i zbog kog bismo ušli u krvavu treću deceniju sukoba bez jasnog cilja - rekao je Bajden, priznavši tako da je uloga SAD u Avganistanu bila potpuno neuspešna i besmislena. 

Ni reč o drami na aerodromu u Kabulu 

Mediji mu, međutim, zameraju i to što se u govoru isključivo držao toga da odbrani ideju o povlačenju vojske, što u suštini javnosti i nije toliko smetalo, posebno američkoj koja je vapila za okončanjem tog sukoba, a izostavio je da se pozabavi pitanjem evakuacije američkih državljana iz Avganistana. Takođe, nije se osvrnuo ni na ubistvo osmoro ljudi na aerodromu u Kabulu u ponedeljak, koji su, podsetimo, obezbeđivali američki vojnici. 

- Predsednikov govor se ne poklapa sa realnošću i situacijom na terenu. On neprestano upire prstom u svoj postupak da povuče američke trupe iz te zemlje, a ne osvrće se na svoj neuspeh da situaciju održi pod kontrolom i spreči humanitarnu katastrofu u zemlji koja je bila pod kontrolom Amerike pune dve decenije - poručio je republikanac Majk Rodžers.  

Brojni američki mediji složili su se sa tim stavom, pa i tradicionalno liberalni dnevnici poput CNN, koji je naklonjen demokratskim predsednicima. Novinari tog medija su se složili da je Bajden "grdno pogrešio i da je u njegovom govoru bilo ozbiljnih rupa", dok je britanski San bio daleko brutalniji, pa je nastup šefa SAD nazvao "najgorim i najsramnijim u istoriji svih lidera" te zemlje.     

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading