NAJGORA NOĆNA MORA RUSIJE: Američki mediji u EKSTAZI zbog novog STELT bombardera!

Autor: Republika

Svet

01.08.2021

11:51

Novi američki strateški bombarder B-21 "Rejder" mogao bi izazvati velike poteškoće ruskim sistemima za protivvazdušnu odbranu, piše list Nešenal interest.

commons.wikimedia.org/ALAN RADECKI

 

Autor članka Kris Ozborn naglašava da sa mnogih karakteristika ovog aviona možda nikada neće biti skinuta oznaka tajnosti. Ipak, jedan visoki zvaničnik američkih vazduhoplovnih snaga izjavio je novinaru da će novi "nevidljivi" bombarder predstavljati pretnju po bilo koju metu, bilo gde u svetu, bez obzira na doba dana, prenosi Sputnjik.

Ozborn nije isključio mogućnost da će B-21 biti testiran na sistemima PVO sličnim ruskim i kineskim.

Novinar je podsetio na sisteme S-400 i S-500 koji, prema rečima tvoraca, mogu da otkrivaju i uništavaju "nevidljive avione". Iako su ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu efikasni, zadatak pronalaženja i uništavanja usavršenog B-21 za njih će biti izuzetno složen, dodao je autor. Po njegovom mišljenju, Moskvi će biti potrebni osetljiviji radari koji mogu precizno da prate kretanje bombardera. Prisustvo potpuno novih stelt tehnologija u avionu moglo bi ga učiniti "najgorom noćnom morom" za Rusiju, zaključio je novinar.

Razvojem aviona B-21 "Rejder" bavi se kompanija "Nortrop Gruman", a planirano je da počne da se upotrebljava 2025. godine. Spolja letelica podseća na B-2: oba projekta su zasnovana na konceptu teško primetnog aviona koji leti brzinom ispod brzine zvuka, izgrađenog po šemi "letećeg krila" i koji može da nosi rakete ili bombe.

Jedan od glavnih zadataka takvog bombardera je, osim izvođenja nuklearnih udara, tajni pristup području lansiranja rakete ili bacanja bombe i uništavanje glavnih neprijateljskih objekata za PVO. Posle toga, taktička avijacija će moći da dejstvuje u relativnoj bezbednosti.

Komentari (1)

Loading
Jovan

01.08.2021 13:49

I šta če stim.Kad prva bomba padne na Ruse zašištaće hipersonine nuklearke i zogom svete.Ovako će to samo koristiti na zemljama trećeg sveta dok ne naleti negde na neku "Nevu" zaostalu još iz vijetnamskog rata. Jedinu korist imaju ale iz industrije naoružanja.