AMERI U PANICI, NEMAJU ODGOVOR: Nebo iznad Moskve će uskoro čuvati ubica STELT aviona - S500!

Autor: Republika

Svet

24.07.2021

07:41

Najsavremeniji raketni sistem S-500 "Prometej", koga nazivaju ubicom satelita i stelt aviona, uspešno je testiran i očekuje se da će do kraja godine biti isporučen ruskoj vojsci. Odbrambeni sistem nadmašiće sve do sada poznate raketne štitove i sasvim će zatvoriti nebo na udaljenosti do 600 kilometara.

Tanjug/AP
Starija generacija ruskog raketnog sistema, S-400

S-500, raketni sistem nove generacije klase zemlja-vazduh koncerna "Almaz-Antej", univerzalni je kompleks dalekog dometa i presretanja na velikim visinama sa povećanim potencijalom protivraketne odbrane. Sistem će osetno nadmašiti čak i trenutno najnapredniji ruski sistem S-400 "Trijumf", dok evropski mediji ocenjuju da je po svojim tehničkim karakteristikama 15-20 godina ispred sličnih zapadnih sistema.

U Vazdušno-kosmičkim snagama RF oko 70 odsto protivvazdušnih raketnih pukova modernizovano je savremenim sistemima S-400, a ruski vojni eksperti ističu da će sistem S-500 "Prometej" biti stub jedinstvenog nacionalnog sistema PVO i PRO odbrane Rusije i da će Rusija sa S-500 dobiti jedinstveni vazdušno-kosmički ešalonirani odbrambeni sistem.

- S-500 je sistem koji po mnogim karakteristikama nadmašuje sve postojeće pandane u svetu, pre svega američke. Ovaj sistem je univerzalan, deluje kao protivvazdušni i protivraketni sistem. Može da presreće ne samo aerodinamične ciljeve – avione i helikoptere, nego i balističke projektile. Ako uzmemo sveukupnost svih karakteristika ovog sistema, onda mu na svetu nema ravnih - ocenio je ruski vojni ekspert Ivan Konovalov.

S-500 – čuvar Moskve

Konovalov napominje da će sistem S-500 "Prometej" biti isporučen do kraja godine jedinicama PVO i PRO u Moskovskoj oblasti i čuvaće nebo nad Moskvom.

Osim što bi "Prometej" trebalo da dopunjava sistem S-400, ruski eksperti navode bi on mogao da bude postavljen za pokrivanje centralne industrijske oblasti, gde će zajedno sa A-135 "Amur", sovjetskim i ruskim sistemom protivraketne odbrane, štititi Moskvu.

A-135 "Amur" bio je namenjen za odbijanje ograničenog nuklearnog napada na prestonicu i centralni industrijski rejon u skladu sa Dogovorom o ograničenju sistema protivraketne odbrane iz 1972. godine, koji su Amerikanci poništili.

Ti moćni sistemi biće neka vrsta protivraketnog kišobrana koji pokriva Moskvu i Moskovsku oblast, objašnjavaju eksperti.

- Činjenica je da je to područje uvek bilo predmet posebne brige i da je uvek bilo pokriveno ozbiljnim snagama PVO i PRO. Prema ugovoru koji su Amerikanci poništili upravo je tu bio raspoređen rejon protivraketne odbrane. Zbog toga nije iznenađujuće što će supermoderni kompleks S-500 prvo biti tu stavljen na borbeno dežurstvo. To je logično - smatra Konovalov, prenosi Sputnjik.

Podsećajući da je ruski sistem uspešno testiran u Siriji, egipatski mediji navode da bi njegovo raspoređivanje na teritoriji Kalinjingrada značilo da će u dometu S-500 biti mnoge zemlje članice NATO-a. Ako sistemi budu bazirani na Krimu, onda će bilo čije oružane snage na Crnom moru biti ugrožene.

Nova era ruske dominacije

Većina tehničkih karakteristika S-500 za sada se drži u tajnosti, ali se zna da se radi o kompleksu prve generacije sistema protivkosmičke odbrane. Ovaj sistem može da uništi gotovo sve postojeće i potencijalne vazdušne mete u bliskom svemiru i u atmosferi, uključujući i hipersonične rakete svih modifikacija i stoga je u stanju da reši pitanja strateške raketne odbrane.

"Prometej" će koristiti razne tipove raketa, a rakete iz porodice 77N6 pogađaće ciljeve u bliskom svemiru.

Pored toga, specijalno za "Prometej" napravljen je radar "Jenisej", koji može da otkrije ciljeve na hiljade kilometara u bliskom svemiru. Većina karakteristika tog radara, koji će biti "oči" perspektivnog sistema S-500 čuva se u tajnosti, iako je od maja ove godine stavljen u upotrebu.

Osim toga, prednost sistema „Prometej“ je njegova mobilnost, pa se može dovesti u borbenu gotovost za nekoliko minuta ili lako prebaciti u bilo koji ugroženi pravac.

Sistem može da detektuje i istovremeno uništi do 10 balističkih supersoničnih ciljeva, koji lete brzinom do sedam kilometara u sekundi, a takođe i krstareće rakete. Raketama S-500, kako tvrde ruski eksperti, ne mogu da pobegnu ni stelt avioni, poput ponosa američkog ratnog vazduhoplovstva F-22 i F-35, lovaca pete generacije.

Osim što ima domet do 600 kilometara, "Prometej" može da obara rakete i aviona na visini do 200 kilometara.

Eksperti ocenjuju da će pojavom ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-500 "Prometej" nastupiti nova era dominacije Rusije na tržištu naoružanja i da će on doneti Rusiji mnogo novca, pošto bi mnoge zemlje volele da ga imaju. Sistem će, kako se procenjuje, biti veoma konkurentan i znatno jeftiniji od američkog sistema "Patriot", koji po svojim mogućnostima znatno zaostaje.

Komentari (0)

Loading