RUSIJA ŽESTOKO UDARILA NA NATO, PUTIN ŠALJE 20 NOVIH VOJNIH FORMACIJA NA ZAPAD: Od Šojguove poruke šta ugrožava mir, zadrhtao čitav svet!

Autor: Republika

Svet

31.05.2021

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko ministarstvo odbrane predvođeno Sergejom Šojguom saopštilo je kako će oštro odgovoriti na povećano NATO prisustvo duž zapadne granice Ruske Federacije, koje, kako je istakao, ugrožava svetski mir.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Sergej Šojgu 

Ruska Federacija žestoko je reagovala na sve učestalije i sve masovnije NATO manevre dedaleko od granica njene teritorije, zbog čega je reagovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i najavio kako će njegova zemlja predvođena predsednikom Vladimirom Putinom na sve agresivnije akcije Alijanse odgovoriti izmeštanjem 20 novih vojnih formacija i jedinica ka Zapadu. 

- Vojna pretnja na zapadnom strateškom pravcu nastavlja da raste. Države NATO na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama povećavaju intenzitet letova strateške avijacije, prisustvo ratnih brodova sa krstarećim raketama i broj vojnih vežbi. Akcije naših zapadnih kolega ruše sistem bezbednosti u svetu i primoravaju nas da preduzimamo adekvatne protivmere - istakao je Šojgu i podsetio da Rusija neprekidno usavršava borbeni sastav vojske.

- U Zapadnom vojnom okrugu će do kraja godine biti formirano oko 20 novih vojnih formacija i jedinica - poručio je ministar, prenosi Sputnjik.   

Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije neprekidno poboljšavaju obuku vojnika i vojne komande.

- Intenzitet zadataka borbene obuke na brodovima Baltičke flote povećao se za 30 procenata. Izvedeno je više od 200 vežbi upotrebom različitih vrsta naoružanja. I naleti avijacije okruga porasli su za četiri procenta - izjavio je Šojgu i dodao kako je na zapadnom strateškom pravcu primećen porast vojnih pretnji i da je u poslednjih sedam godina 14 puta porastao intenzitet letova strateških bombardera američkog ratnog vazduhoplovstva u Evropi.  

- NATO brodovi sa raketnim naoružanjem sistematski ulaze u Baltičko more, a istovremeno se nastavlja i sa širenjem obima operativne i borbene obuke u blizini granica Rusije. Poslednjih godina je za jedan i po put povećan broj obuka. Trenutno je u toku najveća obuka za poslednjih 30 godina "Branilac Evrope-2021" , u kojoj učestvuje 40.000 vojnika. Njihov glavni cilj je prebacivanje celokupne divizije iz Sjedinjenih Američkih Država u Evropu - pojasnio je Šojgu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading