PRETVORIO RAD NOVINARA U MINSKO POLJE: Lukašenko pooštrio zakon o medijima, Vlada može da ih ugasi bez sudske odluke

Autor: Tanjug, Republika

Svet

25.05.2021

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je juče zakon kojim se uvode oštre restikrivne mere prema medijima, dok se istovremeno dozvoljava Vladi da ih ugasi bez sudske odluke, javlja AP.

Foto: Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

Prema novom zakonu, medijima se zabranjuje da emituju prenos uživo sa neodobrenog javnog skupa, a takođe se dozvoljava Ministarstvu informacija da naredi gašenje medija - prethodno je za takvu odluku bila potrebna sudska odluka, navodi američka agencija.

Takođe se zabranjuje objavljivanje anketa javnog mnjenja koje nije odobrila Vlada.

Novinarima je zabranjeno da se ponašaju kao organizatori ili učesnici u masovnim događajima, navela je beloruska agencija Belta.

Lokalne vlasti i organi unutrašnjih poslova ovlašćeni su da obustave rad javnih objekata (tržni centri, ugostiteljski objekti, prevoz, sajmovi...) na mestima gde se održavaju javne manifestacije i duž ruta učesnika.

- Ovo je najrepresivniji medijski zakon u Evropi, koji pretvara rad novinara u minsko polje - rekao je Andrej Bastunec, predsednik Udruženja novinara Belorusije.

Lukašenkov zakon se pojavio dan nakon što je beloruska policija prinudno spustila u Minsk avion koji je leteo iz Atine u Vilnjus i uhapsila opozicionog novinara Romana Protaševiča.

Komentari (0)

Loading