UJEDINJENI PROTIV LUKAŠENKA, OPTUŽUJU GA DA JE OTEO AVION SA 171 PUTNIKOM! Evo ko je njegov neprijatelj zbog kog je Zapad udario na Belorusiju!

Autor: Republika

Svet

24.05.2021

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nalazi se pod žestokim pritiscima svetske javnosti, koja je čak najavila i sankcije protiv njega i njegove zemlje, nakon što je na krajnje neuobičajen način sproveo hapšenje opozicionara Romana Protaševiča (26).

Aleksandar Lukašenko naredio presretanje aviona da bi uhapsio svog kritičara, Romana Protaševiča  

Gotovo čitav svet, predvođen SAD, NATO, EU i Britanijom, ujedinjeno se ostrvio na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka nakon što je u nedelju popodne odjeknula vest da je lovac Mig-29 iz njegove zemlje presreo u vazduhu putnički avion kompanije "Rajaner" na relaciji Grčka (Atina) - Litvanija (Viljnus) kako bi ga prinudno prizemljio u Minsku i uhapsio poznatog opozicionara iz Belorusije, Romana Protaševiča (26). 

Nije bilo potrebno mnogo da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatraži uvođenje sankcija Belorusiji, dok je Litvanija pokrenula istragu zbog, kako navode vlasti te zemlje, "otmice koja se može povezati i sa terorizmom".

- Odgovorni za otmicu Rajanera moraju da budu sankcionisani - napisala je Fon der Lajenova na Tviteru uoči sastanka šefova država i vlada zemlja EU, dodajući da će čelnici Evropske unije danas raspravljati o merama koje je preduzeti.

I Organizacija međunarodnog civilnog aviosaobraćaja (ICAO) izrazila je u nedelju na Tviteru duboku zabrinutost zbog "očigledno prisilnog prizemljenja aviona i njegovih putnika u Belorusiji", upozorivši da bi to moglo biti u suprotnosti s Čikaškom konvencijom, ključnim međunarodnim ugovorom kojom je nakon Drugog svetskog rata regulisan međunarodni civilni saobraćaj. 

Sličan komentar usledio je i od direktora irske avio-kompanije "Rajaner", Majkla O'Lirija, koji tvrdi da je po sredi bila otmica izvedena uz podršku države.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majkl O'Liri

- To je bio slučaj otmice koju je podržala vlada... piraterija uz podršku države - rekao je O'Liri za radio "Njuztok" i istovremeno primetio da još ne može detaljno da govori o incidentu jer se njime bave vlasti Evropske unije i NATO.

Prema njegovim rečima, incident je bio "veoma zastrašujuć za putnike i posadu, jer su se nalazili pod naoružanom stražom, a torbe su im pretresane".

- U avion su ušli i agenti beloruskog KGB - istakao je O'Liri, govoreći o letelici u kojoj se u trenutku prinudnog sletanja nalazila 151 osoba, pretežno litvanskih turista. 

S druge strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je reakciju Zapada na sletanje aviona u Minsku nazvala šokantnom.

- Šokantno je da Zapad incident u vazdušnom prostoru Belorusije naziva šokantnim. Život "civilizovanih demokratija" duž putanje "quod licet Iovi, non licet bovi" (što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu) odavno je zastareo zbog gubitka nekada vodeće istinske liderske osobine. Krv i patnja miliona širom sveta izbili su ispod zapadnih demagoga stolicu sa koje su oni propovedali - napisala je ona na Fejsbuku. 

RepublikaFoto: facebook.com/Maria Zakharova
Marija Zaharova

Inače, avion je prizemljen zbog dvadesetšestogodišnjeg beloruskog novinara Protaševiča koji je Lukašenku postao trn u oku dok je radio kao urednik za onlajn informativni servis NEXTA sa sedištem u Poljskoj. 

Tada je putem Telegrama uživo prenosio dešavanja s antivladinih protesta u Minsku, koji su bili usmereni na rušenje Lukašenka, budući da je bilo zabranjeno izveštavanje sa tih skupova redovnim kanalima informisanja. Trenutno je zaposlen u Belamovi, drugom Telegramovom kanalu. 

U Belorusiji ga očekuju ekstremne optužbe poput onih da je jedan od organizatora masovnih nereda u Belorusiji, kao i da je širio mržnju na društvenim mrežama i to posebno tokom trajanja demonstracija.

On je već negirao optužbe, ali mu preti kazna duža i od 15 godina robije, a pojedini mediji navode i mogućnost smrtne kazne, pogotovo ako bude optužen za izazivanje masovnih nemira u zemlji.   

Inače, prema svedočenju putnika iz letelice, u trenutku kada je Protaševič shvatio da avion sleće u Minsk i to samo dva minuta pre nego što je trebalo da uđe u vazdušni prostor Litvanije, mladić je navodno stavio glavu u šake i samo ponavljao: "Gotov sam! Ovo je zbog mene! Ovde me čeka smrtna kazna".

- Ustao je sa svog sedišta, otvorio ormarić iznad glave i dao svoj mobilni telefon i lap top saputnici -ispričala je medijima litvanska turistkinja imenovana samo kao Manta. 

Američki Skaj njuz ističe da je Belorusija poslednja diktatura u Evropi i da je Lukašenko na vlasti od 1994, kao i da je samo od avgusta prošle godine naredio hapšenje 35.000 ljudi zbog bunta protiv njegove vlade. 

Zapad isto uradio tokom hapšenja Snoudena 

Pojedini ruski mediji ukazali su na to da je Zapad očigeldno zaboravo da je u njegovoj organizaciji 2013. hvatan američki disident Edvard Snouden, a sad se "drže pridike Belorusiji". Naime, žrtva EU je tada bio sada već bivši bolivijski predsednik Evo Morales, koji je preživeo 13 sati maltretiranja da bi se utvrdilo da je informacija na osnovu koje je prizemljen avion bila lažna, to jest da on nije krio američkog begunca. 

 

      

 

 

          

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
nesa151

24.05.2021 11:16

BELORUSIJA I RUSIJA mogu iznad svoje teritorije da podizu i spustaju strane letilice KAKO IM JE VOLJE .STA JE AMERI VI BI DA RATUJETE AJDE STA CEKATE?

gege

24.05.2021 11:43

Bravo Lukasenko, podrska iz Srbije, uklonicemo zapadne osvajace, samo lagano

Sremac

24.05.2021 15:58

Свака част председнику Лукашенку