I TRUDNICE I PORODILJE MOGU DA SE VAKCINIŠU! Amerikanci dali preporuku koja cepiva su BEZBEDNA, a koja nikako ne bi trebalo primiti

Autor: Republika

Svet

14.04.2021

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki koledž akušera i ginekologa saopštio je da trudnice i žene koje su tek postale majke mogu da prime vakcinu protiv koronavirusa, ali da neka cepiva ipak treba izbegavati.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) saopštio je da je za trudnice i porodilje koje žele da se vakcinišu protiv kovida, najbolje da to urade vakcinom fajzer-bajontek ili moderna, nego Džonson i Džonson vakcinom.

Objava prati uputstva Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je preporučio pauzu u davanju vakcina Džonson i Džonson zbog mogućeg stvaranja krvnih ugrušaka.

- U ovom trenutku ne postoji jasan profil žena koje bi mogle imati takvu izuzetno retku komplikaciju. Ipak, dok stvari ne budu jasnije, važno je da ohrabrimo trudnice i porodilje koje žele da se vakcinišu da odaberu mRNA vakcine - fajzer ili modernu - navodi se u saopštenju ACOG.

Dodaje se i da osobe koje su se vakcinisale Džonson i Džonson vakcinom u prethodne tri nedelje treba da potraže hitno lekarsku pomoć u slučaju da imaju jaku glavobolju, bol u stomaku, nogama, kratak dah.

 

Džonson i Džonson zabranjena u više zemalja 

Sjedinjene Države, Evropska unija i Južnoafrička Republika odlučile su da privremeno obustave upotrebu vakcine protiv KOVIDA-19 kompanije Džonson i Džonson, posle izveštaja o retkoj pojavi krvnog ugruška. Registrovano je šest slučajeva te pojave nakon što je dato više od 6,8 miliona vakcina. Inače, Džonson i Džonson je obustavio isporuku svojih vakcina u EU.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading