Sve više zemalja EU stopira imunizaciju Astra Zenekom zbog pojave TROMBOVA!

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

11.03.2021

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šest zemlja EU obustavilo je upotrebu vakcina Astra Zeneka zbog zabrinutosti u vezi sa krvnim ugrušcima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Danska, Austrija, Estonija, Letonija, Litvanija i Luksemburg suspendovale su vakcinaciju oksfordskom vakcinom iz serije od milion doza koja je poslata čak u 17 evropskih zemalja.

Do obustave na dve nedelje u Danskoj došlo je nakon izveštaja o ozbiljnim slučajevima krvnih ugrušaka koji su se pojavljivali kod ljudi vakcinisanih ovom vakcinom.


Danski zdravstveni stručanjaci naglašavaju da trenutno ”nije utvrđeno da postoji veza između vakcine i krvnih ugrušaka“.

Istovremeno, Belgija najavljuje da za sada neće obustaviti primenu vakcine Astra Zeneka i da u toj zemlji nisu poznati slučajevi nekoga sa krvnim ugrušcima nakon vakcinacije.

- Za sada znamo da je ovo vrlo sigurna vakcina. Nemamo argumente koji podržavaju bilo koje drugo gledište - navodi šef belgijske Radne grupe za vakcinaciju, Dirk Ramekers.

Evropski agenicija za lekove pokrenula je istragu povodom navoda o mogućoj vezi između vakicne Astar Zeneka i zgrušavanja krvi kod osoba koje su je primile.

Belgijske zdravstvene vlasti navode da su u početku vakcinacije prijavljivani smrtni slučajevi u staračkim domovima nakon doza Fajzera, ali da su istraživanja pokazala da ti smrtni slučajevi nemaju veze s vakcinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading